fredag 15 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 11

21-årige Ding Liren, kinesisk guldmedaljör. Foto: Georgios Souleidis / tromso2014.jalbum.net

Avslutningsceremonin i Tromsø inleddes med en tyst minut för att hedra minnet av en spelare från Seychellerna som dog under sista ronden. Ibland väger medaljer lättare än annars.

Det har länge talats om Kinas frammarsch i schackvärlden och nu slog det kinesiska laget i öppen klass till med full kraft. Kina erövrade guldmedaljerna för första gången och gjorde det med ett ungt och jämnstarkt lag. Laguttagningen föregicks av en uttagningsturnering som resulterade i att tre av landets fem högst rankade spelare inte var med i Tromsø. Det var en välförtjänt triumf; av de 44 partierna under de elva ronderna förlorades bara ett. Det var också överraskande att se Ungern på andra och Indien på tredje plats. Slutställningen.

Sverige avslutade med att besegra Bangladesh med 3–1. Laget hamnade på 33:e plats. Lagkapten Stellan Brynell på landslagsbloggen: ”Det har ju inte gått speciellt bra för oss i tävlingen men det är ändå viktigt att prestera i sista ronden.” Välgörande på något vis att grannen Stellan inte försöker försköna lagets insats, även om det placeringsmässigt blev ett snäpp upp jämfört med rankingplaceringen.

Sverige tog tidigt initiativet i den avslutande matchen när Tigers motståndare gjorde en inkorrekt kombination i elfte draget:

Tiger Hillarp Persson – Al-Rakib Abdulla 
Svart drarEfter 11...Sxe4? 12.Lxd8 Sxc3 13.Le7 inkasserade Tiger d6-bonden och sedan var det spel mot ett mål.

Sverige – Bangladesh 3–1 
Nils Grandelius – Ziaur Rahman remi 
Tiger Hillarp Persson – Al-Rakib Abdulla 1-0 
Hans Tikkanen – Enamul Hossain 1-0 
Emanuel Berg – Niaz Murshed remi

Ryssland vann damklassen för tredje gången i följd. Förlusten mot Ukraina i näst sista ronden kunde inte ändra på den saken. Slutställningen.

Sverige mötte tio snäpp högre rankade Kuba, som ställde upp med fyra WGM. Än en gång var det stöttepelarna Pia och Ellinor som såg till att laget fick två vinster. Deras strålande insatser belönades också med bronsmedaljer vid prisutdelningen. De blev tredje bästa spelare – baserat på prestationsranking – på bord 1 respektive bord 3.

Lisandra Ordaz – Pia Cramling 
Vit drar36.g4?
Ett misslyckat försök att utnyttja att det står en ogarderad pjäs på g6, för målet kan nu flytta på sig med stor kraft.
36...Sf4
Damen hotar att kliva in till e3.
37.fxg4
Enda chansen var att spela 37.De1 och acceptera bondeförlusten.


37...Lxf5!
Ännu starkare än 37...De3. Vit kan ju inte slå tillbaka på f5 för matt i två, och efter 38.Se1 Lxd3+ finns samma matthot.
38.uppg.

Sverige – Kuba 2–2 
Pia Cramling – Lisandra Ordaz 1-0 
Inna Agrest – Sulennis Pina 0-1 
Ellinor Frisk – Yania Vigoa 1-0 
Jessica Bengtsson – Maritza Arribas 0-1

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.