onsdag 6 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 5

Kyligt möte mellan Veselin Topalov och Vladimir Kramnik. Foto: David Llada / tromso2014.jalbum.net

Kvällen före första vilodagen, som är i morgon, bjuder på ett traditionellt inslag i OS-programmet: Bermudafesten. (Det var jag med om redan på 1980-talet.) Men dessförinnan spelades rond 5. I öppen klass förlorade Bermuda återigen med 0–4. Det laget har fullt upp med att göra det trevligt för andra OS-deltagare.

Bland alla individuella möten var det två dueller som tilldrog sig det största intresset: världsettan Magnus Carlsen mot världstvåan Levon Aronian (remi) och ärkefiendemötet mellan Vladimir Kramnik och Veselin Topalov, där ryssen vann. Här förlorade Norge mot Armenien, medan Ryssland fick nöja sig med 2–2 mot Bulgarien. Efter fem ronder har vi åttonderankade Azerbajdzjan på första plats och förstarankade Ryssland på åttonde plats.

Nils Grandelius fick chansen att spela mot David Navara, rankad 33:a i världen, och sattes under hård press. En kritisk ställning:

David Navara – Nils Grandelius
Vit drar


I denna komplicerade ställning kunde Navara ha fått klar fördel med 21.Ld2! Dxd2 22.Td1! Db2 23.Sxa8, men han hoppade över preludierna …
21.Sxa8 Dxa1 22.exd4 Lxd4


och Nils lyckades kämpa till sig en halv poäng. Det var ett av få glädjeämnen i matchen mot Tjeckien.

Sverige – Tjeckien 1–3 
Nils Grandelius – David Navara remi 
Evgenij Agrest – Viktor Laznicka 0-1 
Tiger Hillarp Person – Zbynek Hracek 0-1 
Emanuel Berg – Vlastimil Babula remi

Poängställningen i öppen klass efter fem ronder.
På fredag spelar Sverige mot Estland vars nio högst rankade spelare saknas i Tromsø. Det finns en IM i laget, ingen stormästare. Den matchen ska bara vinnas.

I damklassen tog Sverige ledningen mot Norges andralag med 3–0, men då var Inna Agrest nästan räddningslöst förlorad i sitt parti. Nästan.

Ellisiv Reppen – Inna Agrest 
Vit drar


Här finns många vinstvägar, men …
75.Kc5? remi
Frågetecknet måste förklaras. Jo, Inna förklarade för domaren att hon tänkte spela 75...Sd3+ och då skulle samma ställning uppkomma för tredje gången med samma spelare vid draget. Häpnadsväckande att norskan missade det. Hon blev kanske förvillad av att springarens väg till d3 gick från e5, b4 och slutligen f4. Tack för den halvan.

Sverige – Norges andralag 3,5–0,5 
Pia Cramling – Monika Machlik 1-0 
Inna Agrest – Ellisiv Reppen remi 
Ellinor Frisk – Line Jin Jørgensen 1-0 
Jessica Bengtsson – Edit Machlik 1-0

Poängställningen i damklassen efter fem ronder.
På fredag spelar Sverige mot Vietnam.

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * *

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.