fredag 29 augusti 2014

Sinquefield Cup – rond 2

Hikaru Nakamura mot Magnus Carlsen i Saint Louis. Foto: saintlouischessclub.org

Vid Sinquefield Cup i fjol bar Hikaru Nakamura solbrillor i båda partierna mot Magnus Carlsen. Den här gången spelade amerikanen utan och det gick bättre. Efter hård kamp offrade Magnus pjäs för remischackar.

Veselin Topalov erövrade en guldmedalj i Tromsø för bästa resultat vid bord 1. Det går sämre i Saint Louis. Han har inlett med två förluster. Han spelade upp en klart fördelaktig ställning mot Levon Aronian men ett par dåliga drag ledde till en förlorad ställning.

Fabiano Caruana plockade fram en några månader gammal öppningsprepp, som ursprungligen var avsedd för Sjachrijar Mamedjarov, men som nu riktades mot Maxime Vachier-Lagrave. Fabiano kunde med stor tillfredsställelse gå till lagerhyllan för gamla preppar när MVL spelade Caro-Kann i stället för den förväntade Najdorfvarianten i Sicilianskt. Det visade sig vara en utmärkt prepp, åtminstone i praktiskt spel.

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar


Det var Fabianos sekundant Vladimir Chuchelov som analyserat fram det nya grepp som nu praktiserades för första gången: 15.g4! Lg6 16.f4 och så vidare. Alejandro Ramirez har kommenterat partiet här.

Rond 2
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Levon Aronian – Veselin Topalov 1-0

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Poängställningen efter två ronder:
Fabiano Caruana 2; Levon Aronian 1,5; Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura 1; Maxime Vachier-Lagrave 0,5; Veselin Topalov 0 poäng.

Rond 3 (fredag klockan 21)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura


I VM-följetongen verkar det som om Fides deadline för kontraktskrivning har ruckats. Enligt vice ordförande Israel Gelfer är det okej om Carlsen väntar med underskriften till den 2 september, det vill säga på tisdag. Magnus har bett att få slippa frågor om VM-matchen under Sinquefield Cup. Det enda beskedet är att han vill koncentrera sig på turneringen under dagarna i Saint Louis och först därefter fatta beslut om kontraktet.

Utmanaren Vishy Anand har skrivit under kontraktet och förstereserven Sergej Karjakin har sagt sig vara beredd att ställa upp i Sotji. Det börjar dra ihop sig till ett avgörande.

Bilden från Karjakins twitter: tummen upp för Vladimir Putin.

* * * * *

I Barcelona är Martin Krämer åter i ensam ledning. Han har 6,5 poäng efter sju ronder. Erik Blomqvist finns med i förföljargruppen en halv poäng efter. Poängställningen.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.