onsdag 19 november 2014

Åttonde VM-partiet i Sotji

Zzzzzzz. Foto: sochi2014.fide.com

Undrar vad de fann när Magnus Carlsen dopningstestades efter presskonferensen. Sömnmedel? Det såg nästan ut som om han satt och sov under partiet. Partiförloppet gjorde i alla fall att en och annan åskådare förmodligen föll i sömn. Carlsens sekundanter hade gjort ett bra jobb i Damgambiten och remin var avklarad efter två timmar och tre kvart. Carlsen förbrukade inte mer än 40 minuter för hela partiet. Han leder med 4,5–3,5 med fyra ordinarie partier kvar.

Vishy Anand – Magnus Carlsen
Svart drarCarlsen spelade 21...b4. Vishy Anand: ”Olyckligtvis har han det draget. Efter det är vits fördel bara symbolisk, jag kan inte göra något.”

Anand har två vitpartier kvar. Peter Svidler spekulerade i att Anand efter 1.d4 Sf6 2.c4 e6 inte kommer att fortsätta med 3.Sf3 med Damgambit i släptåg utan i stället tillåta Nimzoindiskt med 3.Sc3 Lb4. Återstår att se vad Anand har kvar i sitt koger. Dessutom har han två säkert arbetsamma svartpartier att tänka på. 

Idag är det vilodag i Sotji. Imorgon har Carlsen vit i nionde partiet.

Partikommentarer på chess.com, chessbase, TWIC och Schack.se.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.