fredag 14 november 2014

Femte VM-partiet i Sotji

Presskonferens efter dagens parti med Anastasia Karlovitj, Vishy Anand och Magnus Carlsen. Foto: sochi2014.fide.com

Det blev plan C för Magnus Carlsen: han försvarade sig med Damindiskt på Vishy Anands förväntade 1.d4. Carlsens inställning: ”Idag gällde det först och främst att försvara sig.” Han valde en ovanlig variant med 7...c6 och verkade lite överraskad över utmanarens prepp: ”Han var bra förberedd trots att det var en mycket ovanlig variant.” På presskonferensen berättade Anand att det var något som han hade analyserat tidigare. Han fick lägga lite tid på att dra sig till minnes vad han en gång i tiden kom fram till. Efter sexton drag hade Anand förbrukat 36 minuter mot Carlsens 8 minuter.

Så har Carlsen löst problemet med ett bra svar på 1.d4? Nja, Anand hade initiativet och pressade Carlsen. Damindiskt var inte någon braksuccé, men kanske är det ändå där vi hamnar nästa gång Anand har vit.

Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Svart drarAnand berättade att det tog honom en del tid att komma fram till att vit står på vinst efter 23...Td6?? 24.Lxf7+ Txf7 25.Te8+ Kh7 26.Dxf7 Txd1+ 27.Kg2. Anand: ”Här gjorde vi först samma misstag: vi trodde att efter 27...Td6 28.Df5+ Tg6 29.Te6 kunde svart spela Dc1 med schack följt av Dg5.” (I det läget finns alltså inte en schack på c1 eftersom kungen står på g2.)

Carlsen fick acceptera en försvagad bondestruktur med 23...Df6 24.Dxf6 gxf6 och efter 25.Te7 Kg7 ville Hikaru Nakamura och Jan Gustafsson se 26.Kg2. Partiet fortsatte i stället med 26.Txa7 Sc6 och här ville Jan Gustafsson och Nigel Short se 27.Ta4 med fortsatt kamp. Det var möjligheter som Anand sade sig hade övervägt, men han trodde inte att något av dessa drag skulle påverka slutresultatet. Det kom 27.Tb7 med avveckling och remi. Ställningen är nu 2,5–2,5. 

I förra VM-matchen vann Carlsen femte och sjätte partiet. Nu hoppas han förstås att kunna göra om den bravaden i sjätte och sjunde partiet. Han har vit i båda dessa partier.

I kommentatorstudion hade Peter Svidler fått en jämbördig analyskollega i Jan Nepomnjasjtjij, en välkommen förstärkning. I fjolårets VM-match och även före årets har det spekulerats i om Nepomnjasjtjij har funnits med bakom kulisserna som Carlsens medhjälpare, men om så varit fallit den här gången hade han förmodligen inte dykt upp i kommentatorstudion.

Den kommande veckan kommer jag att bevaka VM-matchen här på bloggen, leverera schackspalter till Sydsvenskan, spela med i Malta Open och arbeta med Korrschack nummer 4. Simultanförmågan kommer att sättas på hårda prov och jag vill ogärna ägna mig åt prioriteringar när det handlar om lustfyllda sysselsättningar. Och under tiden får bloggbesökarna gärna beställa Boken.

Partikommentarer på chess.com, chessbase och TWIC.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.