onsdag 12 november 2014

Fjärde VM-partiet i Sotji

Dags för fjärde VM-partiet. Foto: sochi2014.fide.com

Att Vishy Anand skulle försvara sig med Sicilianskt i fjärde VM-partiet kom inte som någon överraskning, och att Magnus Carlsen skulle undvika heta teorivarianter var helt enligt förväntningarna. Efter 1.e4 c5 2.Sf3 e6 fick vi se det ovanliga 3.g3. Det blev alltså inte slutet Sicilianskt med 2.Sc3, som ju Carlsen spelade med framgång mot Anands sekundant Radoslaw Wojtaszek i Tromsø-OS. Detta att han då spelade det mot en av utmanarens medhjälpare väcker naturligtvis misstanken att den typen av sicilianare har placerats under mikroskopet hos Anands team. Det kan vara en anledning att inte försöka upprepa den succén – hur mycket jag än skulle vilja det med tanke på Carlsens inspirationskälla den gången (köp min bok!).

Carlsen fick en fjäderpress men det skapades aldrig någon möjlighet att förädla initiativet. Anand berättade på presskonferensen att enda gången han var lite orolig var i den här ställningen …

Magnus Carlsen – Vishy Anand 
Svart drar


… när han upptäckte att det planerade 41...Dc3+ kunde bemötas med 42.Ke4 d3 43.Df3 och svart har stora problem, ”men då upptäckte jag rätt snabbt Dd2!” I den vevan kom ett twitter från Anish Giri, som förklarade att Anand var tvungen att finna 41...Dd2! för att inte förlora. Balansen upprätthölls och det slutade med dragupprepning. Det blev ett för Anand lyckosamt slut på historien om den isolerade bonden. Idag blev det en liten efteranalys vid spelbordet. Det blev det inte igår ...

På presskonferensen såg Anand ut att vara vid mycket gott mod, medan en rätt bedrövad Carlsen menade att det nu varit två förskräckliga partier för honom. Det var oerhört tydligt vem av dem som var mest nöjd med ställningen 2–2.

Imorgon är det vilodag och på fredag måste Carlsen ha ett bra svar på 1.d4. Det har varit si och så med det i hans båda föregående svartpartier.

Partikommentarer på chess.com, chessbase och TWIC.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.