lördag 8 november 2014

Första VM-partiet i Sotji

VM-matchen är i gång. Foto: sochi2014.fide.com

Det har naturligtvis spekulerats i Vishy Anands matchstrategi inför andra VM-matchen mot Magnus Carlsen. Det fanns lärdomar att dra efter nederlaget i Madras, som den att Anand inte kunde spela ut Carlsen i lugna ställningar. Det förväntas att Anand den här gången kommer att eftersträva skarpare ställningar. Första VM-partiet i Sotji antyder också det.

Förra gången inledde man med en sextondragsremi. Möjligen skulle man kunna se det som en installationsremi, ett första parti där spelarna vänjer sig vid miljön och atmosfären. Den här gången fanns misstanken att Anand inte skulle offra ett vitparti på något sådant. Och det blev snart full kamp i första partiet. Carlsen försvarade sig lite överraskande med Grünfeldindiskt och Anand valde den mindre vanliga varianten med 5.Ld2. För egen del valde jag att lyssna på Peter Svidlers kommentarer på chess.24. Han är ju en av de stora experterna på den öppningen och han kunde berätta att Carlsens 8...Sc6 inte är vardagsmat. (Det är däremot 8...c5.) Det kändes rätt uppenbart att Anands prepp i den här varianten var djup. Han spottade ur sig dragen. Efter tretton drag hade Anand förbrukat 4 minuters betänketid (inklusive toalettbesök) medan Carlsen använt 46 minuter. Men efter 13...c6 var det dags för Anand att ta sig en rejäl lutare. Det överraskade Svidler som tyckte att 13...c6 borde ha varit med i preppen.

Svidler menade att Anand hade en lovande ställning efter öppningen, men bilden ändrades helt i dragen fram till tidskontrollen vid fyrtionde draget. Plötsligt hade Carlsen tagit över initiativet och på presskonferensen efteråt – ordna bättre mikrofoner! – förklarade Anand att han varit orolig efter 40...a4. Diagramställningen har på olika håll beskrivits som en kritisk ställning:

Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Svart drar


Carlsen spelade 42...Te2 och Anand fann en väg till remi. Svidler analyserade mest 42...Te3!? med hotet Txa3+. Här hänvisar jag till partikommentarer hos chess.com, chessbase och TWIC.

Partiet varade i 5 timmar och 20 minuter. Båda kombattanterna verkade mycket trötta på presskonferensen. Kanske är det ändå så att det är Anand som har svårast med återhämtningen.

Imorgon väntar ett nytt äventyr. Jag följer i huvudsak partierna på chess.com med Peter Svidlers utmärkta kommentarer, men tittar ibland in hos SVT Play/NRK där man kan få direktrapporter från Sotji. Men det blev inte någon intervju med Henrik Carlsen (eller Magnus) efter partiet. Pappa Henrik var fullt upptagen med att försöka leta rätt på sonen Magnus: ”Vi har inte några rutiner för hur vi ska göra när vi ska tillbaka till hotellet.” När Svidler i ett twitter förklarar att han tänker ge sin sidekick Sopiko Guramisjvili mer utrymme i fortsättningen blir jag lite besviken. När Sopiko vid ett par tillfällen missade matt i ett drag kändes hennes medverkan inte oumbärlig.

Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Det blev remier över hela linjen i Petrosian Memorial rond 4, men det innebar inte att det saknades bortsättningar. Peter Leko missade matt i sju drag mot Levon Aronian och Ernesto Inarkijev missade den inte alltför komplicerade vinsten mot Alexander Morozevitj:

Alexander Morozevitj – Ernesto Inarkijev 
Vit drar


Efter 41.Txd4 ligger remi nära till hands, men ...
41.Dxd4?? Dc7??
41...Tc1+! vinner lätt som en plätt: 42.Txc1 Dxd4 eller 42.Kxc1 Dc7+ med matt. Om det blir sådana missar i VM-matchen kommer de att bli schackhistoriska. Nu är bortsättningarna i Moskva förmodligen bortglömda framåt nyårsafton.
42.Dd6 Ka7 43.Dxc7+ Txc7 44.Tc1 Txc1+ 45.Kxc1 Te2 46.Tf1 Txe5 remi

Rond 4
Vladimir Kramnik – Boris Gelfand remi 
Alexander Morozevitj – Ernesto Inarkijev remi 
Ding Liren – Alexander Grisjtjuk remi 
Peter Leko – Levon Aronian remi

Partierna genomspelbara.

Poängställningen efter fyra ronder:
Alexander Grisjtjuk 3,5; Vladimir Kramnik 2,5; Ding Liren, Peter Leko och Levon Aronian 2; Alexander Morozevitj och Boris Gelfand 1,5; Ernesto Inarkijev 1 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Rond 5 (söndag kl 13)
Levon Aronian – Vladimir Kramnik 
Alexander Grisjtjuk – Peter Leko 
Ernesto Inarkijev – Ding Liren 
Boris Gelfand – Alexander Morozevitj

* * * * *

Några individuella resultat från lördagsronden i Bundesliga:
Nils Grandelius, SK Turm Emsdetten – Chanda Sandipan, SG Solingen remi
Stellan Brynell, SSC Rostock 07 – Viktor Laznicka, SK Schwäbisch Hall 0-1
Jens-Uwe Maiwald, USV TU Dresden – Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund remi

Direktsändningslänk och längre ner resultatlänk under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.