måndag 24 november 2014

Magnus Carlsen försvarade VM-titeln

Världsmästaren Magnus Carlsen på den avslutande presskonferensen i Sotji. Foto: sochi2014.fide.com

Döttrarna är uppväxta men det finns tillfällen när jag känner mig pappig. Som när en glädjestrålande Magnus Carlsen öppnade munnen på presskonferensen efter att ha vunnit elfte VM-partiet och försvarat VM-titeln. Min första tanke då: grabben är ju förkyld. Det kunde man höra på rösten. Sedan delade jag hans glädje, inte bara för att baksidestexten på min bok fortfarande är relevant: det är en världsmästares sekundant som har kommenterat matchpartierna mellan Boris Spasskij och Bent Larsen i boken (köp den!). Jag talar alltså om Peter Heine Nielsen. Idag fick vi veta vem som var med i Carlsens sekundantlag. Peter Heine följde med till Sotji och var chefsekundant. På Kragerø Resort i Norge fanns ytterligare tre sekundanter som arbetade på distans: Jon Ludvig Hammer, Laurent Fressinet och Michael Adams. Att den senare var med kommer säkert som en överraskning för de flesta. Trions analysarbete förmedlades till Peter Heine som bearbetade och vidarebefordrade det till arbetsgivaren. Ett vinnande koncept. Carlsen segrade med 6,5–4,5 vilket är det resultat som professor Elo förutsåg med sina formler.

När Carlsen stod på vinst lämnade jag Peter Svidlers och Jan Nepomnjasjtjijs utmärkta kommentarer på chess24 och tog mig över till sändningen från NRK. Där kunde man bland annat se ett inslag från Sotji strax efter partiets slut när deras reporter intervjuade Carlsens manager Espen Agdestein. Båda gick snabbt sida vid sida på väg mot presskonferenserna. De passerade genom en säkerhetskontroll i god fart. När de skyndade genom bågen började det pipa och rödljuset gick i gång. Ingen brydde sig. Det var tal om att Vladimir Putin eventuellt skulle dyka upp för att beskåda det som skulle bli sista partiet. Jag misstänker att han också hade fått fri passage genom de tre säkerhetskontrollerna. Nu slapp arrangörerna att ta sig an det problemet, och Garri Kasparov uttryckte tillfredsställelse med att Putin inte kom dit och störde matchförloppet.

Vishy Anand försvarade sig åter med Berlinförsvaret och fick till en oklar ställning. 23...b5! prisades av kommentatorerna som dock kritiserade Anand för att han inte spelade 26...Le7!. Datorerna utlovade svart fördel. I nästa drag gjorde utmanaren ett förhastat kvalitetsoffer:

Magnus Carlsen – Vishy Anand 
Svart drar


27...Tb4? och därifrån var Carlsen obeveklig. Anand: ”Jag vet inte varför jag gjorde kvalitetsoffret. Det var ett nervöst beslut. Jag chansade och förlorade.” Anand menade ödmjukt att det var en rättvis seger för Carlsen: ”Han var bättre, mera stabil, hade bättre nerver.”

Den här gången blev det separata presskonferenser vilket naturligtvis var en bra idé. Det fanns inte någon anledning att låta Anand sitta som åskådare när Carlsen fick den stora uppmärksamheten. Carlsen sade sig vara lycklig och mycket lättad att han ”med tanke på hälsoläget” inte behöva spela ett tolfte parti med all den press det hade inneburit. Han tyckte att han hade fått en utmärkt start på matchen ”men jag kom ner på jorden efter tredje partiet”.

I sista partiet var Carlsen speciellt nöjd med 29.Sh5! följt av f2-f4 med idén att köra bort den dominerande löparen från e6. Han menade att han hade ställt till det med mindre lyckade drag i dragsekvensen 18/19 till 23. Han anade inte om Anands misslyckade kvalitetsoffer berodde på överoptimism eller felvärdering.

Få trodde att Anand skulle komma tillbaka som han gjorde efter VM-matchen i Madras förra året, och när Carlsen fick frågan om vem som kunde tänkas utmana honom i VM-matchen 2016 så ville han inte komma med något bud. En inte alltför vågad gissning är att Carlsen kommer tillbaka ännu starkare om två år. Carlsen twittrade att han hade avverkat två och har fem kvar. Han syftar tydligen på att Kasparov hade sju lyckade VM-matcher. Kasparov svarade med att korrigera den siffran. Enligt honom ska det vara sex och en halv. Carlsen är på jakt.

Partikommentarer på chess.com, chess24, chessbase, TWIC och schack.se.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.