onsdag 5 november 2014

Petrosian Memorial – rond 1

Levon Aronian lyckades inte pressa ner Boris Gelfand. Foto: tashir-chess.com

Planen var att Michail Tal Memorial skulle återkomma i Moskva, men den turneringen ställdes in. I stället har vi fått Tigran Petrosian Memorial. Det har förmodligen med den nye sponsorn att göra. Det är en armenisk affärsman som nu sponsrar minnesturneringen i Moskva – med en prissumma på 100 000 euro – och då är det ett armeniskt nationalhelgon, Tigran Petrosian (världsmästare 1963–1969), som hyllas.

Alexander Grisjtjuk var första rondens ende vinnare. Han ryckte åt sig initiativet mot Ernesto Inarkijev redan i öppningen och släppte det inte. En speciell eloge till 46-årige Boris Gelfand. Efter GP-turneringarna i Baku och Tasjkent skyndade han vidare till Moskva. Men han visade inte några trötthetstecken mot Levon Aronian.

Rond 1
Ding Liren – Vladimir Kramnik remi 
Peter Leko – Alexander Morozevitj remi 
Levon Aronian – Boris Gelfand remi 
Alexander Grisjtjuk – Ernesto Inarkijev 1-0

Partierna genomspelbara.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Rond 2 (tisdag kl 13)
Vladimir Kramnik – Ernesto Inarkijev 
Boris Gelfand – Alexander Grisjtjuk 
Alexander Morozevitj – Levon Aronian 
Ding Liren – Peter Leko

* * * * *

Anatoly Vaisser, veteranvärldsmästare. Foto: facebook chessingreece

Nog hade Magnus Wahlbom chanser mot Anatoly Vaisser i sista ronden i veteran-VM 65+, men det var fransmannen som tog hem spelet till slut. Och Vaisser hade mycket att spela för: med den vinsten blev han veteranvärldsmästare för tredje gången på bättre särskiljning än Jurij Balasjov, Viktor Kuprejtjik och Herman van Riemsdijk. Min gissning att Kuprejtjik och Balasjov skulle ta en snabb remi slog in: den kom efter nio drag.

Magnus slutade på sjuttonde plats med 7 poäng. Övriga svenskars poängskörd i den gruppen: Nils Åke Malmdin 6; Robert Danielsson, Per-Olof Gromark och Peter Carlsten 5,5 poäng. Slutresultat.

I gruppen 50+ segrade Zurab Sturua på bättre särskiljning än Keith Arkell. De slutade på 8,5 poäng. Björn Gambäck fick ihop 5,5 poäng. Slutresultat.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.