onsdag 26 november 2014

Qatar Masters Open

Från invigningen av Qatar Masters Open. Anish Giri och Vladimir Kramnik är topprankade i turneringen. Foto: qatarmastersopen.com

Det är inte ofta vi ser spelare ur världseliten uppträda i öppna turneringar, men arrangörerna av Qatar Masters Open har lyckats locka flera spelare som brukar uppträda i de starkaste slutna turneringarna. Topprankade är Anish Giri, Vladimir Kramnik, Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave. Det finns fjorton spelare över elo 2700.

Bland de 154 deltagarna finns också tre svenska spelare, som drog vidare från helgens elitserieupptakt i Täby till Qatar. Nils Grandelius vann snabbt mot Kambez Nuri, medan Erik Hedman spelade remi med GM Hicham Hamdouchi. Jevgenij Tomasjevskij offrade kvalitet för två bönder mot Pontus Carlsson och pressade hårt. När Pontus sedan kom i tidsnöd lyckades han inte hålla ihop ställningen. Tomasjevskij tog hand om poängen.

* * * * *

Följande historia börjar i Hoogeven 2012. Grannen Stellan offrade vitfältslöparen mot Alina L'Ami och fick några drag senare upp följande ställning:

Alina L'Ami – Stellan Brynell 
Vit drar


Utan b-bonden är det enkel remi eftersom svarts kung kan ställa sig i hörnet och njuta av att löparen inte kan kontrollera det fältet. Då kommer vit inte vidare, det är remi med hjälp av pattmotivet.

Alina spelade 58.La7. Spelar det någon roll att den svarta kungen har stoppats från att komma in i hörnet? Nej, för Stellan löste det problemet med 58...b6! och efter 59.a6 (59.axb6+ Kb7 och svarts kung kan pendla mellan b7 och a8 såvida vit inte avslutar spektaklet med att sätta patt.) 59...Kc6 60.Lb8 b5 61.a7 tog man remi.

Hemmavid visade Stellan den remivändningen för klubbkompisen Linus Johansson, som lade den på minnet. När Linus fick upp följande ställning i söndags i elitserien rond 3 kom han ihåg det där som Stellan hade visat honom.

Emanuel Berg, SK Team Viking – Linus Johansson, Limhamns SK
Svart drar


Efter exempelvis 52...Th7 eventuellt följt av Ld5 kommer vits fribonde aldrig förbi f7. Det är remi. Men så var det det där med Stellans löparoffer ...
52...Txf3+? 53.Txf3 Lxf3 54.Kxf3


Visst finns det likheter med inspirationskällan men dessvärre för Linus också en avgörande skillnad. Det finns en svart a-bonde.
54...Kc6 55.Lb6 Kd7 56.Ke4 Kc8 57.Kd5 Kb8 58.Kd6 Ka8


Om de svarta bönderna nu bara kunde gå upp i rök ...
59.Kd7 Kb8 60.Lc7+ uppg.


Problemet är att efter 60...Ka8 61.Kc8 Ka7 62.Lb6+ Ka8 63.Lc5 är det inte patt.

analys

Svart kan flytta bondlurken på b7 och efter 63...b5 64.axb6 står nästa bondlurk på tur: 64...a5 65.b7 matt.

Efter helgens tre ronder har vi SK Team Viking, SK Rockaden och Lunds ASK i topp och det skulle förvåna om de inte ligger kvar där när det är dags för de tre sista ronderna i Malmö framåt vårkanten.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.