söndag 16 november 2014

Sjätte VM-partiet i Sotji

Magnus Carlsen har åter tagit ledningen i Sotji. Foto: sochi2014.fide.com

Sjätte VM-partiet fick ett häpnadsväckande och kanske matchavgörande förlopp. Vishy Anand försvarade sig som väntat med Sicilianskt och styrde tidigt in i ett slutspel där han kunde förväntas få problem. Men det kom till en punkt där Magnus Carlsen gjorde ett drag som av olika kommentatorer har beskrivits som ett av VM-historiens grövsta feldrag. Det är möjligen att ta i, men att utmanaren svarade med ett lika grovt fel är möjligen schackhistoriskt, allt enligt Garri Kasparov. Det var i det här läget som vi fick se ömsesidigt sjabbel:

Magnus Carlsen – Vishy Anand
Vit drar


26.Kd2??
Både 26.Kd1 (som nämndes av Carlsen i efteranalysen) och 26.f3 var förnuftiga drag. Efter partidraget var Anand inställd på försvar och förväntade sig inte någon present. Han missade helt enkelt att han kunde slå på e5: efter 26...Sxe5 27.Txg8 (27.Txe5 Txg4) 27...Sxc4+ 28.Kd3 Sb2+! 29.Ke2 Txg8 har svart två merbönder och utmärkta vinstchanser. I stället återgäldade Anand med 26...a4?? och Carlsen kände oändlig lättnad. Han hade upptäckt sitt misstag direkt efter att ha flyttat kungen till d2. Carlsen spelade 27.Ke2! och ordningen var återställd. Han vann partiet och tog ledningen med 3,5–2,5.

Ställningen kunde lika gärna ha varit den omvända och frågan är om Carlsen hade hämtat sig efter en sådan katastrof. Nu tror jag inte att Anand får fler chanser att ta ledningen i den här VM-matchen. Söndagen är vilodag i Sotji och imorgon spelar Carlsen åter med de vita pjäserna.

Partikommentarer på chess.com, chessbase, TWIC och Schack.se.
Länksamling hos Bergensjakk.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.