tisdag 24 februari 2015

EM i Jerusalem – rond 1

David Navara är topprankad i EM. Foto: Alina L'Ami

Det blev en ganska enkel resa för Nils Grandelius till den första poängen i EM. Camelia-Adriana Ciobanu försummade den egna kungens säkerhet och bestraffades resolut:

Nils Grandelius – Camelia-Adriana Ciobanu 
Vit drar18.g6 Le5
18...e5 besvaras helt enkelt med 19.g7.
19.Sxe4! dxe4 20.Tad120...uppg.
En smått humoristisk slutkläm kunde vara 20...Dc7 21.Tf7 Db8 22.Td8+! Kxd8 23.Dh4+ med matt.

Imorgon har Nils svart mot Mads Andersen, som efter att ha krossats av Jonny Hector i danska elitserien senast förlorade helgens båda Bundesligapartier. Här har vi en spelare som är på jakt efter upprättelse.

Resultat rond 1.
Lottning rond 2.

* * * * *

Veteranernas lag-VM

När England erövrade silvermedaljerna i Thessaloniki-OS 1988 satt Nigel Short, Jon Speelman och John Nunn på toppborden. Den fruktade trion fanns med i den engelska laguppställningen fem OS i rad. Nu har det blivit något av en återträff för dem i Dresden, där veteranernas lag-VM startade idag. De bildar stommen i Englands förstalag, som inledde med att besegra tyska Mattadore Rheinland med 4–0. Short hade ett hårt veckoslut i Bunratty och stod över i första ronden. I gruppen 50+ förlorade Sverige mot Englands andralag med 1–3, men då ska man veta att det laget ställde upp med två stormästare på toppborden.

Förutom laget i gruppen 50+ har Sverige fyra lag i gruppen 65+. Där vann förstalaget mot finska Karhut med 3–1 medan övriga tre lag förlorade. Dock fanns det glädjeämnen i fjärdelagets match mot Wien. Per Johansson spelade remi med IM Andreas Dückstein och Lennart Forslund besegrade en betydligt högre rankad spelare.

Resultat gruppen 50+.
Lottning rond 2 i gruppen 50+.

Resultat gruppen 65+.
Lottning rond 2 i gruppen 65+.

Det är ett härligt svenskt gubbagäng i Dresden och en del av mig önskar att jag var där – jag saknar bland annat dr Wademarks ordinationer och Sven Nordenströms Ferlintolkningar – men de styrande i min hjärnas sömncentrum la in sitt veto. Från och med i morgon är det rondstart klockan halv tio – på morronen. Det enda jag klarar av vid den tiden på dygnet – efter sedvanligt nattarbete – är att äta frukost. Det är faktiskt långt ifrån en normal tid att starta en rond på. Fide måste ha sovit när tidsprogrammet klubbades.

Om någon i Dresden har kamera till hands så skicka gärna över bilder! Om arrangörerna inte har för avsikt att erbjuda en partifil så är även partier/partiställningar välkomna.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.