söndag 1 februari 2015

Gibraltar – rond 5

Hikaru Nakamura har slagit på c4 och överväger att försvara c4-bonden. Foto: John Saunders, gibraltarchesscongress.com

Efter fem ronder är Hikaru Nakamura ensam i topp med 5 poäng. Som svart mot Baskaran Adhiban spelade han antagen Damgambit, slog vakt om den erbjudna gambitbonden och offrade själv kvalitet. Det finns förutsättningar att detta tuffa spelsätt ska komma på modet. Här är partiet.

En ställning från femte rondens partiskörd:

Maxim Matlakov – Mariya Muzychuk 
Vit drarMatlakov hade en plan på hur han skulle omringa e4-bonden och satte i gång:
28.Dxf7+? Kxf7 29.Td4 Ke6och tvingades inse att 30.Lxe4? skulle komma att besvaras med 30...Ke5. Matlakov spelade i stället 30.Tb4 och behöll åtminstone fördelen, men detta var inte hans dag och efter ytterligare dumheter förlorade han.

Tillbaka till första diagrammet: det fanns ett mycket bättre sätt att lösa den gordiska knuten. Man hugger bonden: 28.Lxe4! och med två merbönder bör vit vinna.

Mariya Muzychuk vann samtidigt som hennes syster Anna spelade remi med Dmitrij Jakovenko. En bra dag för familjen Muzychuk. Nils Grandelius förlorade åter och nu ligger Pontus Carlsson och Axel Smith bäst till i svensklägret med 3,5 poäng.

På toppbordet i rond 6 får vi se Hikaru Nakamura–Veselin Topalov, turneringens två topprankade spelare, på tionde respektive fjärde plats på världsrankingen. Sådana möten är sällsynta i öppna turneringar.

Resultat rond 5, ställningen efter fem ronder och lottning rond 6.

* * * * *

Daniel Semcesen, Lunds ASK (till höger) besegrade Philip Lindgren, Limhamns SK. Foto: Pia Fransson

När jag kom till Schackhuset i Lund hade elitseriematchen mellan Lunds ASK och Limhamns SK pågått i ett par timmar och det såg ut som om det skulle bli en säker hemmaseger. Limhamns Björn Ahlander och Osmani Penalver menade efteråt att de helt enkelt hade stått på förlust. Men båda lyckades vinna. Plötsligt var slutresultatet helt öppet. Det slutade oavgjort.

Resultat från lördagens fyra elitseriematcher.
Lunds ASK – Limhamns SK 4–4 
SK Rockaden – Kungstornet 5,5–2,5 
Västerås SK – Solna SS 4,5–3,5 
Örgryte SK – Eksjö SK 3–5

Här är partiet Patrik Lyrberg, Kungstornet–Jon Ludvig Hammer, Rockaden (bord 1).

Elitserien, tabell och resultat.

* * * * *

I morgon startar Grenke Chess Classic i Baden-Baden med Magnus Carlsen i huvudrollen. Bland de åtta deltagarna finns Arkadij Naiditsch, som värmer upp med spel den här Bundesligahelgen. Det roade mig att se Jonny Hector pressa Naiditsch i lördagsronden. Jonny fick till slut nöja sig med remi med tre bönder mot två i ett tornslutspel. Naiditsch spelar för mästarlaget OSG Baden-Baden som leder Bundesliga och lär försvara mästartiteln. Laget vann matchen mot SK Turm Emsdetten med 7–1. Det var Jonny och Anish Giri som ordnade remier. Det är rond 9 idag.

Grannen Stellan spelar för SSC Rostock 07 och hur de gick för honom får du själv söka reda på – länkarna finns under Direktsändningar och Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.