onsdag 4 februari 2015

Gibraltar – rond 8

Peter Svidler pressade Hou Yifan länge men fick nöja sig med delad poäng. Foto: John Saunders, gibraltarchesscongress.com

Hikaru Nakamura är tillbaka i vinnarspåret. I åttonde ronden besegrade han Yu Yangyi och har en poängs ledning före närmsta förföljare med två ronder kvar. Nils Grandelius spelade remi med Irina Krush och står på 5 poäng.

En partiställning från åttonde ronden strax före katastrofen.

Eduardo Iturrizaga – Valentin Dragnev 
Svart drarEfter 21...Txd1+ 22.Dxd1 Lxe5 23.fxe5 Db2 är det dynamisk jämvikt. Vit måste undvika 24.Lxe4? Dxe5. Men i stället följde:
21...f5?? 22.Txd8+ Txd8 23.Txg7+! Kxg7 24.Dc7+ Kh625.Sf7+!
Inte 25.Dxd8? Dc1+ och svart har remischackar.
25...Kh5
Eller 25...Kg7 26.Sg5+ med matt.


26.g4+
Expressvägen till matt.
26...Kxg4 27.Se5+ uppg.
Dragnev ville inte se 28.Dxh7 matt.

Resultat rond 8, ställningen efter åtta ronder och lottning rond 9.

* * * * *

Magnus Carlsen besegrade Michael Adams. Foto: Georgios Souleidis, grenkechessclassic.de

Det kom som en överraskning när det avslöjades att Michael Adams hade tjänstgjort som sekundant till Magnus Carlsen i senaste VM-matchen. Och i andra ronden i Baden-Baden drabbade de samman. Det blev en öppningsvariant som nog inte fanns med i diskussionerna kring äventyret i Sotji. Carlsen tog initiativet och släppte det inte. Med den vinsten har han som omväxling fått en fin turneringsstart. Det gör honom till turneringens ende vinnare så här långt.

Rond 2
Vishy Anand – Arkadij Naiditsch remi 
Magnus Carlsen – Michael Adams 1-0 
David Baramidze – Levon Aronian remi 
Fabiano Caruana – Etienne Bacrot remi

Rondrapport på chess24.

Ställningen efter två ronder:
Magnus Carlsen 1,5; Etienne Bacrot, Vishy Anand, Levon Aronian, Fabiano Caruana, David Baramidze och Arkadij Naiditsch 1; Michael Adams 0,5 poäng.

Rond 3 (onsdag kl 15)
Etienne Bacrot – Vishy Anand 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Michael Adams – David Baramidze 
Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen

* * * * *

En trogen bloggbesökare sände mig ett mejl där han tackade för att jag tar nattskiftet i stort sett sju dagar i veckan och förser honom med schacknyheter och annat dagligdags. Han kontrade med att beställa Boken. Alla skäl till att beställa ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” är synnerligen goda skäl. Jag är också tacksam när schackvänner ser till så att det finns en fast länk på deras klubbsajt till denna blogg. Glöm inte att meddela mig detta, så att jag kan berika samlingen under ”Schackklubbar som har fast länk till denna blogg” i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.