torsdag 5 februari 2015

Gibraltar – rond 9

David Howell besegrade Daniel Naroditsky. Foto: John Saunders, gibraltarchesscongress.com

Hikaru Nakamura spelade remi med Axel Bachmann i näst sista ronden och David Howell tog chansen att knappa in på amerikanens ledning genom vinst mot Daniel Naroditsky. Det skiljer en halv poäng mellan Nakamura och Howell inför sista ronden.

En fängslande ställning från rond 9:

Marani Venkatesh – Mateusz Bartel 
Svart drarDet är materiell jämvikt, men springaren är inspärrad med risk för att domen blir livstids fängelse. Å andra sidan måste svart försöka använda löparen på a5 till andra uppgifter än att bara agera fängelsevakt. Hur ser vinstplanen ut?
40...Kf6 41.Kg2 Ke5 42.Kf3 h5 43.Ke3 Ld7 44.Le4 Kd6!Lc6 är en idé men svart får se upp så att vits kung inte ställer till med något på kungsflygeln medan svart hämtar springaren.
45.f4 f5
Nu finns det inte något bondeavbyte för vit.
46.Lg2 Lb5
Det finns en enklare vinstväg än direkt 46...Lc6.
47.Lf3 Lb4Springaren får se en glimma ljus på b6, men det är som synes inte mycket till flyktväg.
48.Lb7 Lc5+ 49.uppg.
Efter 49.Kf3 Lc6+ 50.Lxc6 Kxc6 51.Ke2 Kb7 52.Kd3 Kxa8 53.Kc4 Lf2 faller svarts bönder som mogna frukter.

Resultat rond 9, ställningen efter nio ronder och lottning rond 10.
Svenska spelarnas resultat.

* * * * *

Arkadij Naiditsch besegrade åter världsmästaren. Foto: Georgios Souleidis, grenkechessclassic.de

Jag vet, det är väl inte särskilt relevant, men jag kan inte låta bli att tänka på att Arkadij Naiditsch hade vissa problem med att hålla remi mot Jonny Hector i lördags. Dagen efter tog Naiditsch ledigt från Bundesligaspel och i måndags startade han i Grenke Chess Classic. Onsdag slog Naiditsch världsmästaren Magnus Carlsen och nu är tysken i delad ledning. Det är andra gången i följd som Naiditsch vinner deras inbördes möten. Säkert brann Carlsen av revanschlust efter förlusten i Tromsø-OS och han gick friskt till verket. Här är dagens stora samtalsämne i schackvärlden - pjäsoffret:

Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen 
Svart drar10...Lxg4!? 11.hxg4 Sxg4
Pjäsoffret skapade massiva komplikationer men Naiditsch lyckades manövrera undan alla blindskär och stod som segrare efter fem timmars hård kamp.

Utförsbacken fortsätter för Levon Aronian. För lite drygt ett år sedan var han världstvåa och betraktades som en trolig VM-utmanare. Med dagens förlust mot Fabiano Caruana finns Aronian inte längre med i topp tio.

Torsdagen är vilodag i Baden-Baden och på fredag spelar Carlsen mot Vishy Anand. Före turneringen menade Carlsen att det skulle bli turneringens höjdpunkt för hans del. Lite vila före den duellen kan säkert göra gott.

Rond 3
Etienne Bacrot – Vishy Anand remi 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 0-1 
Michael Adams – David Baramidze 1-0 
Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen 1-0

Rondrapport på chess24, TWIC, chess.com och Chessbase.

Ställningen efter tre ronder:
Arkadij Naiditsch och Fabiano Caruana 2; Vishy Anand, Etienne Bacrot, Magnus Carlsen och Michael Adams 1,5; Levon Aronian och David Baramidze 1 poäng.

Rond 4 (fredag kl 15)
Vishy Anand – Magnus Carlsen 
David Baramidze – Arkadij Naiditsch 
Fabiano Caruana – Michael Adams 
Etienne Bacrot – Levon Aronian

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.