torsdag 14 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 4

Selfies på Karl Johans gate där Magnus Carlsen är med på ett hörn. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Kvalturneringen inför Norway Chess har utvecklats till en kapplöpning mellan Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer. Det kunde inte Nils Grandelius ändra på i gårdagens rond. I glaskuben påpekade Magnus Carlsen att Hammer inte hade någon omedelbar kompensation för en offrad bonde, men Grandelius sattes under press och hade inte mycket till valfrihet i sitt försvarsarbete. Jon Ludvig kunde ta tillbaka bonden och när Nils snubblade i mittspelet rök ytterligare en:

Jon Ludvig Hammer – Nils Grandelius 
Vit drar28.Lxf7+! Kg7
Efter 28...Kxf7 har vit det angenäma valet mellan 29.Dd5+ Kf8 30.Lxe5 och 29.Sg5+ Kf8 30.Sxh3.
29.Lh6+ Kxf7 30.Sg5+ Ke8 31.Sxh3 Sd6 32.Dd5 Sf5 33.Lg5 Dd6 34.Dg8+ Kd7 35.Dxh7+ Kc6 36.Dxa7 Dd1+ 37.Kg2 Dxb3 38.Da8+ Kd7 39.Sf4 uppg.

Simen Agdestein berättade under partiet om en annorlunda uppladdning. Efter en sponsormiddag klockan 16 hade han lagt sig att vila en timme på en parkbänk. (Jag övervägde samma uppladdning i Allerød i lördags, men då tillät inte vädret något sådant.) Efter förlustpartiet mot Fressinet denna rond förklarade Simen att han var väldigt trött. Sen speltid och en omadrasserad parkbänk kräver sin tribut.

Carlsen visade missnöje när Curt Hansen och Aryan Tari kom överens om remi efter 23 drag. Carlsen menade att slutställningen var remiaktig men inte död. Aryan går i den hårda skolan – Carlsen: ”Man blir inte en bättre schackspelare med en sådan remi.”

Rond 4
Jon Ludvig Hammer – Nils Grandelius 1-0 
Laurent Fressinet – Simen Agdestein 1-0 
Curt Hansen – Aryan Tari remi

Poängställningen efter rond 4:
Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer 7; Nils Grandelius 4; Aryan Tari 3; Simen Agdestein 2; Curt Hansen 1 poäng.

Idag är det många norrmän som håller tummarna för Grandelius. Det är sista ronden med långpartier med dubblerad poäng och Nils ska ta sig an den framgångsrike Fressinet. Imorgon avslutas evenemanget med snabbschacksdelen.

Rond 5 (torsdag klockan 20)
Nils Grandelius – Laurent Fressinet 
Aryan Tari – Jon Ludvig Hammer 
Simen Agdestein – Curt Hansen

* * * * *

Solen skiner. Idag får det bli en utflykt till Tylösand – och det är inte badstranden som lockar.