söndag 12 juli 2015

SM i Sunne – rond 2

Nils Grandelius och Pontus Carlsson. Foto: Lars O A Hedlund

Det påminner om ett regeringsskifte. I fjol i Borlänge vann Daniel Semcesen mot Nils Grandelius och blev småningom Sverigemästare. Nu är rollerna ombytta, åtminstone vad deras inbördes möte beträffar. Nils har 2 poäng medan Daniel så här långt har kammat noll.

Nils Grandelius – Daniel Semcesen
Holländskt, Leningrad
1.Sf3 f5 2.d3
Jag plockar fram Stefan Kindermanns ”Leningrad Systems” (Edition Olms, 2005) och läser: ”I första upplagan av min tyska bok beskriver jag detta som ett 'farligt försök', men sedan dess har detta till synes harmlösa drag blivit en mardröm för Leningradspelarna; det är nu mitt nya hemliga tips till vitspelarna!” Han förser 2.d3 med ett utropstecken och domen baseras främst på partiet Carlsen–Dolmatov, Moskva 2004.
2...d6 3.e4 e5 4.Sc3 c5
Dolmatov spelade 4...Sc6. Kindermann anger 4...c5 som ett ”ganska desperat försök” att rädda varianten för svart. Han fråntar sig personligt ansvar gentemot dem som prövar det. Hm, undrar om Daniel har den boken ...
5.g3 Le7 6.Lh3!



6...g6?
Efter det följande avslaget på f5 är svarts öde i stort sett beseglat. Enda chansen är att slå till först: 6...fxe4 7.Lxc8 Dxc8 8.dxe4 och så vidare.
7.exf5 Lxf5 8.Lxf5 gxf5 9.Sh4!



Det hotar både Sxf5 och Dh5+ med svarts kung på drift. Ställningen kan nära nog betraktas som förlorad för svart.
9...Lxh4 10.Dh5+ Ke7 11.Dxh4+ Kd7 12.Lg5 Df8 13.f4
Med ett utvecklingsförsprång och med svarts kung fast i centrum kan vit börja öppna ställningen.
13...Sc6 14.fxe5 dxe5 15.0-0-0 h6



16.Thf1 Th7 17.Le3 Td8
Med en förhoppning om att kunna stoppa undan kungen på damflygeln, men han får inte någon riktig andningspaus.
18.Dh5



18...Df7
Det fanns inte något acceptabelt sätt att gardera f5-bonden. Både 18...Sge7 och 18...Tf7 besvaras med 19.Lxc5, och 18...Ke6 19.Dg6+ ska vi bara inte tala om.
19.Dxf5 Dxf5 20.Txf5 Ke6 21.Tdf1 b6 22.Se4 Tdd7



Det tillåter en vacker avslutning.
23.Tf6+! Kd5
Eller 23...Sxf6 24.Txf6+ Ke7 25.Txc6 och vit vinner. Daniel föredrog att förkorta lidandet.
24.c4 matt

Även Emanuel Berg står på två poäng. Han kämpade med ryggen mot muren mot Erik Blomqvist, som dock gjorde ett par grova fel i ett vunnet tornslutspel och förlorade. I övrigt fick vi se tre remier där Axel Smith men framför allt Hans Tikkanen låg mycket risigt till.

Rond 2
Pontus Carlsson – Axel Smith remi 
Nils Grandelius – Daniel Semcesen 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Hans Tikkanen remi 
Emanuel Berg – Erik Blomqvist 1-0 
Pia Cramling – Jonny Hector remi

Poängställningen efter två ronder:
Nils Grandelius och Emanuel Berg 2; Jonny Hector 1,5; Erik Blomqvist, Hans Tikkanen och Axel Smith 1; Pia Cramling, Tiger Hillarp Persson och Pontus Carlsson 0,5; Daniel Semcesen 0 poäng.

SM, resultatservice

Rond 3 (måndag kl 15)
Daniel Semcesen – Pontus Carlsson 
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson 
Erik Blomqvist – Nils Grandelius 
Hans Tikkanen – Pia Cramling 
Jonny Hector – Emanuel Berg

* * * * *

En del av landets bästa veteraner ställer inte upp i veteran-SM i Sunne och det finns en speciell anledning till det: de roar sig i stället i Wien. Sverige ställer upp med två lag i veteranernas lag-EM och det slumpade sig så att de fick mötas i första ronden:

Sverige I – Sverige II 3,5–0,5
Magnus Wahlbom – Helge Wademark 1-0
Bengt Hammar – Ralph Halleröd remi
Nils-Åke Malmdin – Ulf Lundgren 1-0
Leif Svensson – Olle Ålgars 1-0

Det finns inte någon svensk reserv på plats, så det är dessa åtta som får köra hårt. Ryssland med Jevgenij Vasjukov och Jurij Balasjov på toppborden har det högst rankade laget. I nästa rond möter Sveriges förstalag tredjerankade Israel.

Länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Lisa LeBlanc är i stan.

Efter födelsedagsbestyr och annat – som fick mig att tacka nej till Gunnar Finnlaugssons vid det här laget traditionella koloniblixt i Lund – fick det bli en eftermiddagsfika på Margaretapaviljongens kafé, det enda kafé i Malmö där jag har arbetsro. Planen var att börja fila på en onsdagskrönika till Sydsvenskan. Det får förstås bli något om SM i Sunne. När jag var på väg in i Pildammsparken kom jag på första meningen: ”Skönheten kan ibland vara beständig.”

Pennan var med men jag hade glömt kollegieblocket. Det fick bli två extra servetter. Det fanns ett litet orosmoln hundra meter bort: ett band hade ljudkoll på Pildammsteatern, en vacker amfiteater. Efter att ha fyllt en halv servett med text fick jag lägga ner den verksamheten, det gick inte att fokusera, och hitta på en ny regel: If you can't stop them, join them.

Jag knallade bort, slog mig ner och lyssnade. Inemellan blev det hela låtar och det lät fantastiskt bra. Det är Lisa LeBlanc och hennes band från Montreal som är i stan. Kommunen står bakom Sommarscen Malmö och det är gratiskonserter varje kväll på Pildammsteatern. Jag klarar inte riktigt av trängseln vid konserterna där, men nu fick jag chansen att lyssna tillsammans med ett dussintal andra musikälskare.

Mellan scenen och mixerbordet kommunicerades det på franska och det var uppenbart att det var Lisa LeBlanc som hade mest synpunkter på hur det skulle låta. På scenen mellan de fyra talades det både engelska och franska. Ljudmannen ställde sig på olika ställen framför scenen och bedömde ljudet som en doktor utan stetoskop. Det var snudd på vetenskaplig precision. Jo, det lät riktigt bra. Ungefär så här.

Och resten av texten på servetten kommer i Sydsvenskan på onsdag.