söndag 2 augusti 2015

Politiken Cup – rond 10

Markus Ragger tog hem förstapriset. Foto: Sigfred Haubro

När jag översatte Bent Larsens excellenta artiklar till Schacknytt från danska till svenska fick jag anledning att fundera över vad bunkebryllup är. Jag översatte det med massbröllop och det är nog den korrekta översättningen.

Politiken Cup slutade den här gången med ett stort bunkebryllup, för att använda Larsens beskrivning, det vill säga med flera spelare på delad förstaplats. Ledargruppens tre partier slutade med tre rätt snabba remier och då var frågan hur många som skulle komma ifatt denna sextett. Det blev tio spelare som slutade i topp på 8 poäng och det visade sig att österrikaren Markus Ragger hade bäst särskiljning. Det var han som inkasserade förstapriset på 20 000 danska kronor. Tiger Hillarp Persson kom på femte plats, en lyckad återkomst efter ett nedslående resultat vid SM i Sunne.

När jag såg att fjärderankade Ilia Smirin (elo 2683) hade spelat remi med 15-årige norrmannen Eivind Olav Risting (elo 2190) trodde jag först att det var en snabb affär i trötthetens tecken. Smirin hade ju dessförinnan förlorat tre partier i följd – mot Jon Ludvig Hammer, Tiger Hillarp Persson och Axel Smith. Men det visade sig tvärtom vara en kampremi över 83 drag. Risting ordnade för övrigt sin första IM-inteckning redan i näst sista ronden. Norska juniorer stormar fram på bred front.

Det var inte mycket till fyrverkerier i finrummet sista dagen. Sista rondens parti hämtar jag från ett möte på bord 56. Det får bli sista kapitlet i serien Fjortonde draget.

Michael Vesterli – Lars Hinrichs
Damindiskt
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 Lb7 5.Lg2 Lb4+ 6.Ld2 De7 7.0-0 Lxd2 8.Dxd2 0-0 9.Sc3 d6 10.Tfe1 Se4 11.Dd3 Sxc3?
11...f5 kunde vara lämpligt.


12.Sg5!
Ett matthot som inbringar material.
12...Se4?
Om svart inte har bråttom hem kunde han ha kämpat vidare med 12...Dxg5 13.Lxb7 Sxe2+ 14.Txe2 Sd7 15.Lxa8 Txa8 med springare och bonde för torn.
13.Lxe4 d5


Tanken var väl att dubbelhotet mot e4 och g5 skulle få vit att ge tillbaka pjäsen.
14.Lxd5! uppg.
Matthotet består och extrahotet Lxb7 inbringar nu kvalitet plus bonde. Det var dags att packa och åka hem.

Slutställningen och svenskarnas resultat.

Festen är över och till nästa år skulle det inte förvåna om arrangörerna kan räkna in omkring 500 deltagare. Där nånstans går också taket för hur många spelare det finns plats för på Konventum. Det är trots allt ett angenämt problem. Jag ser redan fram emot nästa års stora sommarfest i Helsingör.