söndag 2 augusti 2015

Politiken Cup – rond 9

Ilia Smirin och Axel Smith i efteranalys med intresserad åskådare. Foto: Calle Erlandsson

Besvärande många gånger har Axel Smith misslyckats med att ordna GM-inteckning i sista ronden. Receptet i Politiken Cup blev att förebyggande ordna saken i näst sista ronden. Han uppnådde GM-normen med vinsten mot Ilia Smirin. Den israeliske stormästaren bjöd in till komplikationer med ett pjäsoffer redan i tionde draget. André Nilsson har kommenterat partiet på schack.se. Nu öppnar sig möjligheten för Axel att fullborda verket, ordna stormästartiteln, vid GM-turneringen i Göteborg om en vecka. Den första GM-inteckningen tog han i samband med att han blev Nordenmästare i fjol.

Tiger Hillarp Persson bevakade sin placering på delad förstaplats med en solid remi mot Jon Ludvig Hammer. Jens Kristiansen till Tiger efter partiet: ”Det verkar som om du hade med dig två kilometer långa analyser hemifrån.” Tiger nickade och log. Han delar förstaplatsen med fem andra spelare inför dagens slutrond.

Det finns flera positiva svenska insatser i skymundan. Johan Sigeman och Milton Pantzar (Pontus Sjödahls son) står båda på 6 poäng. De har höstat in 32 respektive 30 elopoäng. Torbjörn Ivarsson står på 5,5 poäng (+ 30 elopoäng), men kunde lika gärna ha stått på 6 poäng eller mer om han bättre utnyttjat sina chanser i rond 8:

Johan-Sebastian Christiansen – Torbjörn Ivarsson 
Svart drar


Det är matt på gång på h-linjen men i tidsnöden snubblade Torbjörn på mållinjen.
37...Kxd6?
Efter 37...Kd8! är Th8 på gång med förödande konsekvenser. Slaget på d6 ger vit den tid han behöver för att rädda en halva.
38.Dxg6+ Txg6 39.g4 fxg3+ 40.Kxg3
och i den utjämnade ställningen förlorade svart på tid ... Suck.

Sista ronden pågår i skrivande stund och jag noterar att Jens Kristiansen inte fick möta Jonny Hector i samma poänggrupp. Jens berättade att Jonny var junior den gången han slog honom och efter det har det blivit en och annan förlust för Jens, som förklarade: ”Nu står han överst på min dödslista.” Men Jens får alltså vänta med sin revansch. (Sista ronden: Tiger spelade en snabb remi med Sam Shankland.)

Poängställningen och svenskarnas resultat.

* * * * *

I Pardubice behöll Viktor Laznicka förstaplatsen in i mål. Martin Lokander och Jonathan Westerberg blev bäst av svenskarna på 5,5 poäng.

Slutställningen och svenskarnas resultat.