tisdag 18 augusti 2015

Ryska mästerskapet i Tjita

Jevgenij Tomasjevskij i tätposition i ryska mästerskapet. Foto: ruchess.ru

Sergej Karjakin har twittrat om ryska mästerskapet i avlägsna Tjita och då har det handlat om den dåliga hotellmaten. En och annan deltagare har drabbats av matförgiftning. Nu har man i alla fall genomfört nio av de elva ronderna.

Med två ronder kvar leder Jevgenij Tomasjevskij på 6,5 poäng närmast före Karjakin på 6 poäng. I morgondagens rond väntar ett möte dem emellan med Karjakin som vit. Något av ett finalparti. På 5,5 poäng finns Nikita Vitjugov och sjuttonårige Vladislav Artemijev.

Peter Svidler har vunnit ryska mästerskapet sju gånger men det blir inte en åttonde i Tjita. I fjärde ronden satt han med den här för vit hopplösa ställningen:

Peter Svidler – Dennis Tjismatullin 
Vit drar


I stället för att ge upp valde Svidler att låta motståndaren sätta en vacker matt, han ville inte missa chansen att lämna ett bidrag till kommande schackböcker. Svidler har ett ganska avsänt förhållande till sitt schackspelande.
26.Sxc6 Da2+ 27.Kc1


27...Da1+!
Många hade väl valt att ge upp efter det draget. På något vis hedrar det Svidler att han löpte linan ut och lät Tjismatullin sätta matt.
28.Lxa1 Txa1+ 29.Kb2


29...Sc4 matt!
Det är alltså bilösligt. Springaren kan ju lika gärna placeras på d3.

* * * * *

Före Stockholm Open – där Jonathan Westerberg nu har 4 av 4 – hade Jonathan 52 eloregistrerade långpartier (om jag har räknat rätt) denna sommar. Det finns åtminstone en spelare som i det skedet var ett strå vassare: Tom Rydström med 53. Men nu seglar Jonathan ifrån.