tisdag 29 september 2015

Sverigepremiär för ”Pawn Sacrifice”


”Pawn Sacrifice”, spelfilmen om Bobby Fischer, har Sverigepremiär på fredag. I Malmö går den upp på nya biografen Panora på Friisgatan 19 D klockan 18.15 (biljettkassan 040/6112097). Det är i samma kvarter där tidningen Arbetet hade centralredaktionen och det var där jag hade mitt första dagstidningsgig. Det var sommaren 1972 och då handlade det om VM-matchen Spasskij–Fischer. Från Arbetet till Panora och det är Bobby Fischer som är förbindelselänken.

Före premiärvisningen på Panora kommer Bertram Heribertson och jag att presentera Fischer/filmen på plats. Det har fått mig att leta fram de två brev som Fischer skickade mig 1984, och jag kommer att läsa upp dem fredag kväll. Temat i breven har i hög grad med filmens innehåll att göra.

När jag var redaktör för Schacknytt snokade jag upp adresser till prominenta schackmästare och skickade dem friex av tidskriften. Därigenom fick jag personlig kontakt med Bent Larsen, som senare blev fast medarbetare i Schacknytt. Det kom brev från Viktor Kortchnoi och Boris Spasskij med checkar som betalning för prenumeration till en sekundant i Kortchnois fall respektive en prenumeration – och det överraskade mig – till Centrala Schackklubben i Moskva från Spasskij. Idag kan jag ångra att jag löste in checken från Spasskij, den hade varit kul att ha som en souvenir, men vid den tiden behövde en fattig redaktör pengarna. Vad gäller Bobby Fischer så hade han en boxadress i Pasadena.

När Liz Garbus dokumentär ”Fischer Against the World” premiärvisades på biografen Spegeln i Malmö för fyra år sen var vi runt tio personer i salongen, och filmen togs bort från repertoaren efter bara ett par dagar. Då levde jag i tron att det fanns ett stort intresse för Bobby Fischer, åtminstone bland schackspelarna. Nu hoppas jag att det blir åtminstone tvåsiffrigt på Panora på fredag.

”Pawn Sacrifice” hade urpremiär på filmfestivalen i Toronto för ett år sen. Recensionerna har över lag varit positiva – här finns Vishy Anands syn på filmen – och vi schackspelare får ha överseende med att det finns en och annan rent schacklig konstighet. Här handlar det framför allt om ett människoöde, inte så mycket om huruvida springaren gick hit eller dit.