söndag 11 oktober 2015

Snabbschack-VM i Berlin

Förre Fide-presidenten Fridrik Olafsson gjorde det symboliska förstadraget i partiet mellan Ehsan Ghaem Maghami och Magnus Carlsen i första ronden i Berlin. Foto: twitter.com/Ilyumzhinov

Snabbschack-VM i Berlin har samlat 158 spelare som avverkar fem ronder om dagen lördag–måndag. I de första fem ronderna har Magnus Carlsen släppt två remier och han verkar inte direkt missnöjd med det. Oberoende av hur det går för honom har arrangörerna bestämt att världsmästaren ska sitta på bord nummer 1 med särskild bevakning.

Efter remi mot Ehsan Ghaem Maghami i första ronden hade Carlsen svart mot Paco Vallejo i andra ronden.

Paco Vallejo – Magnus Carlsen 
Svart drar


Vid första anblicken ser det kanske ut som om Vallejo har lyckats skapa en blockad med en öppning på a-linjen där han kan föra in sina tunga pjäser. Men i ett slag visade det sig vara ett luftslott.
36...Lxh3! 37.gxh3 Dxh3+ 38.Ke1 Dg3+ 39.Kd2 h3


Segervapnet presenterar sig. Nu gäller det i stort sett bara att undvika matt på f7.
40.Dc7 Dg6 41.Lc2 h2 42.e5 Dg2+ 43.Kc1 h1D+ 44.Kb2 Dh5 45.Dxd6+ Kg8 46.De7


En liten lustighet innan det är dags att sträcka fram näven. I drömmarnas värld sätter Vallejo matt i två. Carlsen väljer den enkla vinstvägen, han offrar ena damen.
46...Dxc2+ 47.Kxc2 Txe7 48.uppg.

I sjätte ronden (klockan 14) har Carlsen vit mot unge ryssen Daniil Dubov.

Sergej Karjakin leder på på 4,5 poäng. Efter förlust i första ronden fortsatte Evgenij Agrest med fyra remier. Poängställningen.

* * * * *

I damernas GP-turnering i Monte Carlo återhämtade sig Pia Cramling med en snabb remi mot Maria Muzytjuk i sjunde ronden. Nu har Hou Yifan och Humpy Koneru gått loss i täten och det lär bli en strid om förstaplatsen dem emellan i de återstående fyra ronderna. Poängställningen.

* * * * *

Inför sista ronden på Isle of Man leder Pentala Harikrishna en halv poäng före en förföljargrupp på fem spelare. Han har svart mot Nigel Short i sista ronden och där lär det bli full kamp.

I näst sista ronden förlorade Nils Grandelius mot Arkadij Naiditsch medan Tiger Hillarp Persson spelade remi med Gawain Jones. Poängställningen.

* * * * *

I Tjigorin Memorial i Sankt Petersburg förlorade Kirill Aleksejev mot Vladimir Belous som därigenom tog över ledningen. Poängställningen.

Inför sista ronden står Erik Blomqvist på 5 poäng, Martin Lokander och Theodor Kenneskog på 4. Svensktrions resultat.