söndag 11 oktober 2015

Trögstartad Carlsen i topp

Magnus Carlsen och Daniil Dubov och remi. Det verkar uppenbart vem av dem som är mest besviken. Foto: berlin2015.fide.com

Det blev en trög start för Magnus Carlsen även andra dagen i snabbschack-VM i Berlin. Han fick inte ut något särskilt av öppningen som vit mot Daniil Dubov i rond 6. Dubov försvarade sig bra och när Carlsen försökte sig på en offensiv på kungsflygeln kontrade Dubov järnhårt. I det läget hade Carlsen klart sämre tid. Det kom till ett läge där världsmästaren stod på klar förlust.

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 
Svart drar33...Sf4?
Det har handlat om tryck mot g2, så dubbelhotet mot c2/b1 och g2 är på sätt och vis naturligt. Men här fanns 33...Se5!! med gaffelhot på f3 och även här Dxc2 (med röntgenblick mot b1). Då hade Carlsen sannolikt gett upp.
34.Tbc1 De4
Med gaffelhot på e2.
35.Kh1


35...De3
Här hade 35...Lb7 tagit bort vits senare möjlighet att gå med tornet till c8.
36.Dh4 f6 37.Tc8 Txc8 38.Txc8+ Kf7 39.Tc7+39...Kg8
Båda parter får vara nöjda med remi. Naturligtvis inte 39...Kg6?? 40.Dg4+.
40.Tc8+ Kf7 41.Tc7+ Kg8 42.Tc8+ remi

För egen del följde jag dramatiken i VG:s utmärkta direktsändning, där framför allt Jon Ludvig Hammer och Hans Olav Lahlum står för kommentarerna. Det var en stor lättnad i studion när partiet slutade med en dragupprepning och remi. Resten av dagen gick det spelmässigt bättre för Carlsen som efter tio ronder delar ledningen med vitryssen Sergej Zjigalko på 8 poäng. Evgenij Agrest står på 5 poäng. Poängställningen.

Mellan ronderna blir det ibland lättsamt prat i VG-studion om ett och annat med schackanknytning. Bland annat nämndes en bild som publicerades i veckan i norska Se og hør, och som sedan har dykt upp här och där. Det är alltså en Carina Dahl flankerad av Magnus Carlsen och Petter Northug. Hans Olav Lahlum ombads att kommentera bilden och kom med en motfråga: ”Och vem är Carina Dahl?” Sedan var det samtalsämnet avslutat.

I den norska studion intresserar man sig naturligtvis främst för Magnus Carlsen, men även i hög grad för Simen Agdestein och Aryan Tari. Alla tre intervjuas på plats mellan ronderna. Simen är brutalt ärlig när det gäller det egna och andras spel. Som när han hade missat en vacker vinst mot David Navara: ”Han fick in en svindel med evig schack. Navara är en räknemaskin utan positionskänsla.”

Det återstår fem ronder i morgon med start klockan 14.

* * * * *

I damernas GP-turnering i Monte Carlo är Hou Yifan i ensam ledning efter åtta ronder sedan Humpy Koneru förlorat mot Maria Muzytjuk. Pia Cramling spelade remi med Alexandra Kosteniuk och ligger på delad fjärdeplats. Poängställningen.

* * * * *

Pentala Harikrishna kom etta på Isle of Man på 7 poäng med bättre särskiljning än Laurent Fressinet och Gabriel Sargissian. Poängställningen.

Tiger Hillarp Persson avslutade med vinst mot James Tarjan och med 6 poäng kom Tiger på delad sjätteplats. Tarjan fanns med i det USA-lag som tog guld vid schack-OS i Haifa 1976. Han slutade spela professionellt 1984 men gjorde comeback internationellt i fjol.

Nils Grandelius spelade remi med Alon Greenfeld och fick nöja sig med 5,5 poäng. Nu drar han vidare till Berlin där han ska vara med i blixt-VM tisdag–onsdag (med chans att spela mot bland andra Magnus Carlsen).

* * * * *

I Tjigorin Memorial i Sankt Petersburg blev det till slut Kirill Aleksejev som segrade på bättre särskiljning än Chanda Sandipan och Dmitrij Kokarev. De slutade på 7,5 poäng. Poängställningen.

Svensktrion genomgick en härdningsprocess. Det är tufft att spela en turnering i Ryssland. Erik Blomqvist och Theodor Kenneskog tog 5 poäng, Martin Lokander 4 poäng.