onsdag 6 januari 2016

Rilton Cup – efterskörd

Maxim Rodshtein, vinnare av Rilton Cup på ett kanonresultat. Foto: Lars O A Hedlund

Det får bli några kombinationsövningar från Rilton Cup. Lösningarna finns sist i inlägget. I första partiställningen är det matt i tre drag.

Aryan Tari – Eric Thörn 
Vit drar
Bartosz Socko – Johan Henriksson 
Vit drar
Michael Wiander – Felix Tuomainen 
Vit drarTurneringsvinnaren Maxim Rodshtein gjorde något som förmodligen är hans livs turnering: en prestationsranking på mastiga 2876. Erik Blomqvist hade en och annan dålig turnering i fjol, men i Rilton blev det succé med en tredjeplats och 23 friska poäng in på elo-kontot. En skön start på det nya året.

När premiärnerverna hade lagt sig blev Martin Lokander i kommentatorrummet bara bättre och bättre för varje rond. Under den efterföljande snabbschacksmatchen mellan Nils Grandelius och Sam Sevian satt jag och längtade efter att Martin skulle dyka upp i studion, ta över som schackexpert och analysera själva partierna.

Att det inte fanns ett digitalt bräde som visade matchpartierna kontinuerligt är obegripligt. Dragen serverades klumpvis på det digitala analysbrädet och alldeles för ofta fick pulsdiagrammen ta över. Ibland kom det analysvarianter utan att analysbrädet visades. Nu har jag fått veta att jag i stället för att följa partierna på Expressen-TV borde ha gjort det på Chess24, för där kunde man följa partierna drag för drag utan problem. Jag valde tydligen fel kanal.

Det var intressant med mätinstrument som visade spelarnas mentala balans, men en analys av diagrammen hör hemma i efteranalysen och inte mitt under brinnande spel. Mätinstrumenten fanns med även när Sverige tog guld i fjolårets fotbolls-EM U21, men man lät inte diagrammen ta över under tv-sändningarna i pågående matcher. Det hade nog framkallat en folkstorm. Nu framkallade de valda tidpunkterna för visningarna nog mest tunga suckar.

Programledaren Anna Herdenstam var bra. När Pontus Carlsson bad att åter få fram pulsdiagrammet i ett partis slutfas bröt Herdenstam av med uppmaningen att ”nu måste vi följa dragen, som kommer i snabb följd.” Tack för det. Höjdpunkten var ändå Magnus Carlsens medverkan.

Förhoppningsvis är detta bara starten för tv-sändningar från svenska schackevenemang och nästa gång kommer konceptet säkert att vara mera genomtänkt. Och förhoppningsvis är Magnus Carlsen åter tillgänglig – liksom Martin Lokander.

* * * * *

Fjolårets Grand Chess Tour omfattade tre turneringar: Norway Chess i Stavanger, Sinquefield Cup i Saint Louis och London Chess Classic. Det talades om att utöka utbudet, men för tillfället går det åt motsatt håll. Norway Chess, som arrangeras i april med Magnus Carlsens deltagande säkrat, har beslutat att bryta ut sin turnering ur GCT. Pressmeddelande

Det talades om en eventuell GCT-turnering i Indonesien, men det verkar inte bli något med det. Det finns många stora evenemang som konkurrerar om utrymmet i almanackan under 2016, som kandidatturneringen, VM-matchen och OS. Det ser lite kärvt ut för Grand Chess Tour, Garri Kasparovs skapelse.

* * * * *

Lösningarna:

Aryan Tari–Eric Thörn: 28.Dg5+! Txg5 29.hxg5+ Kf5 30.g4 matt

Bartosz Socko–Johan Henriksson: 25.Sg5! Sxh5 (25...h6 26.Sxf7+ Kh7 27.Txf4) 26.Sxf7 matt

Michael Wiander–Felix Tuomainen: 22.Tf6! Sd5 23.Sc5 (Eller 23.Txh6+! gxh6 24.Dxh6+ Kg8 25.Te3!) 23...Dc8 24.Txh6+! gxh6 25.Dxh6+ Kg8 26.Dg5+ Kh8 27.Te4


27...uppg.