lördag 16 januari 2016

Wijk aan Zee – rond 1

Magnus Carlsen öppnade med remi mot David Navara. Foto: Alina L'Ami, tatasteelchess.com

Anish Giri tog sig igenom tre Grand Chess Tour-turneringar utan förlust, och han är också obesegrad i tio möten med Magnus Carlsen. Med tanke på det kom förlusten i första ronden i Wijk aan Zee mot Wesley So överraskande. För Yasser Seieawan i kommentatorstudion förklarade So att han försökte undvika Giris förberedelser: ”Han är planetens bäst preppade spelare.” So lyckades i sitt uppsåt med en variant i Engelskt. Nu får vi kanske se fler som öppnar med 1.c4 mot den nästan oövervinnelige Giri, åtminstone om de som So är ute efter mer än remi.

Wesley So – Anish Giri 
Vit drar


24.Sa1!
Bra springardrag ner i hörnet ska förses med utropstecken. Det handlar om den svaga f3-bonden; springaren är på väg mot e1.
24...b4
Seirawan betecknade det som desperation.
25.axb4 cxb4 26.Dxa4 Sac6 27.Dd1 Sd4 28.Sc2 Sxc2 29.Dxc2 Tb8 30.Tfc1


Svart lyckades rädda f3-bonden men priset är högt: vit dominerar damflygeln, b4-bonden hänger löst och svart sitter med dåliga lätta pjäser mot vits starka löparpar. Det är i praktiken slut.
30...Tb7 31.Db3 Kh8 32.Tc4 Sg8 33.Txb4 Txb4 34.Dxb4 Lf6 35.Tc1 De7 36.Db6 Lxh4 37.Tc7


37...uppg.
Vit kan bland annat leka med idéer om matt på h7.

Fabiano Caruana offrade bonde mot Pavel Eljanov och det var si och så med kompensationen, men när Eljanov brast i försvarsspelet kunde Caruana utnyttja det och vinna. Michael Adams gjorde något som liknade ett trötthetsfel mot Ding Liren i ett remiaktigt slutspel och valde sedan ett slutdrag med glimten i ögat:

Ding Liren – Michael Adams 
Svart drar


60...Te4!?
Det hotar ju Tg4 matt och efter Sxe4 är det som synes patt.
61.Th8+! uppg.

Det var rondens tre vinstpartier.

Magnus Carlsen menade att David Navara hade angreppschanser i deras parti, men det blev delad poäng. Loek van Wely förklarade – liksom Adams med glimten i ögat – att hans målsättning i turneringen är att vinna mot Giri i mindre än tjugo drag och att komma två poäng före honom i tabellen. Men van Wely missade en vinstfortsättning mot Sjachrijar Mamedjarov och fick nöja sig med remi.

Det enda odramatiska remipartiet var det mellan Wei Yi och Jevgenij Tomasjevskij. Enligt Seirawan kunde Wei Yi nog skylla på jetlag.

Rond 1
Hou Yifan – Sergej Karjakin remi 
Wesley So – Anish Giri 1-0 
Ding Liren – Michael Adams 1-0 
David Navara – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Pavel Eljanov 1-0 
Wei Yi – Jevgenij Tomasjevskij remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Loek van Wely remi

Rond 2 (söndag kl 13.30)
Sergej Karjakin – Loek van Wely 
Jevgenij Tomasjevskij – Sjachrijar Mamedjarov 
Pavel Eljanov – Wei Yi 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Michael Adams – David Navara 
Anish Giri – Ding Liren 
Hou Yifan – Wesley So

* * * * *

Toppborden i den oavgjorda elitseriematchen mellan Limhamns SK och Lunds ASK. Tiger Hillarp Persson mot Christian Jepson (LSK) närmast kameran. Foto: Bengt Kvisth

Efter dagens rond i elitserien ligger SK Team Viking och SK Rockaden i topp med idel vunna matcher. Resultat och tabell.