tisdag 9 februari 2016

Kombinationsövning från Nova Gorica

Vladimir Epishin segrade i Nova Gorica. Foto: sah-zveza.si

Parallellt med turneringen i Gibraltar arrangerades en öppen turnering i Nova Gorica, Slovenien. Vladimir Epishin, en rysk stormästare bosatt i Tyskland, kuskar omkring på medelstora öppna turneringar och i Nova Gorica kunde han inkassera förstapriset. Det är från den turneringen jag har hämtat en kombinationsövning.

Danijel Beletic – Laszlo Gonda
Vit drar och vinner


Lösningen finns sist i inlägget.

* * * * *

På tisdagar lunchar jag runt om i Malmö med min barndomsvän Georg. Ambitionen är att testa ett nytt ställe varje gång, men när ingen av oss har preppat satsar vi på säkra kort. Saltimporten Canteen ligger avsides på Grimsbygatan ett stycke bakom Malmö Central och där blir vi aldrig besvikna. Den restaurangen ligger överst på listan när vi talar ”dagens lunch”.

Idag återvände vi till The More Bistro i Mazettikvarteret på Södra Skolgatan: Oxbringa med potatis, rotselleripuré och silverlök. Men först fick vi en liten bit lax med fermenterad vitlök, som legat i 68 grader i en månad i en plastpåse med lite luft. Sagolikt gott. Efter det en kanna kaffe. Allt till en kostnad av 90 kronor per skalle.

På samma gata ligger för övrigt en underbar syrisk restaurang, Shamiat, som öppnade i oktober. Där serveras det bland annat foul, hommos, fatta, fattoush och piroger. Här kan man äta sig mätt för 70 kronor. Enda problemet är att Shamiat har blivit så omtyckt att det kan vara svårt att få plats, popularitetens förbannelse. Och de bord som har placerats inne i det rum som var tänkt som lager och kontor är inte lika trevliga som de bord som finns i lokalen ut mot gatan. Mer om Shamiat här och här.

Igår var jag på Pizza Dal Sud (bilden) tillsammans med dottern Lisa och åt Malmös godaste pizza. Restaurangen med de syditalienska pizzorna ligger i ”Mitt Möllan” med ingång från Claesgatan. Som namnet anger är det nära Möllevångstorget, Möllan, en av stadens oaser. Restaurangen ligger ett par kvarter från Malmö AS spellokal. En uppmaning till MAS-medlemmarna: gynna er lokala pizzeria!

Det ledsamma med dagens och gårdagens lunch är att vi på dessa båda utmärkta matställen, The More Bistro och Pizza Dal Sud, satt nästan ensamma (framåt halv två). De förtjänar något bättre.

* * * * *

Lösningen
21.Dxh7+! uppg.
På 21...Kxh7 följer ju 22.Th5+ med matt på h8.