söndag 21 februari 2016

Oavgjort i toppmötet

Richard Rapport besegrade Levon Aronian i matchen mellan de två guldaspiranterna i Bundesliga. Foto: Peter Baudrexel, bundesliga.de

OSG Baden Baden har vunnit Bundesliga tio år i följd, det har blivit något av en tradition. Spelarlistan går inte av för hackor. I dagens viktiga match mot huvudkonkurrenten SG Solingen var laget i stort sett ordinarie. Det var bara Alexei Shirov som saknades på bord 7. Vishy Anand och Levon Aronian spelade sina första partier för säsongen. Båda ska vara med i kandidatturneringen, som börjar om knappt tre veckor. På femtebordet satt en tredje deltagare från kandidatturneringen, Peter Svidler. Möjligen var trion lite distraherad av kommande äventyr. Om någon av spelarna besvärades av den tidiga rondstarten – klockan tio (gäsp) – har han min fulla förståelse.

Det var lite om förutsättningarna inför dagens match mot SG Solingen, som vann Bundesliga senast för nitton år sen. Matchen slutade oavgjord vilket innebär att SG Solingen behåller serieledningen 3 partipoäng före OSG Baden Baden. I matchens sista parti vann Richard Rapport mot Levon Aronian efter sex och en halv timmes spel.

SG Solingen – OSG Baden Baden 4 – 4
Pentala Harikrishna – Vishy Anand remi
Richard Rapport – Levon Aronian 1-0 
Markus Ragger – Michael Adams remi 
Robin van Kampen – Radoslaw Wojtaszek 1-0 
Jan Smeets – Peter Svidler 0-1 
Chanda Sandipan – Rustam Kasimdzhanov remi 
Predrag Nikolic – Etienne Bacrot 0-1 
Alexander Naumann – Arkadij Naiditsch remi

Dagen började dåligt för mästarlaget:

Robin van Kampen, SG Solingen – Radoslaw Wojtaszek, OSG Baden Baden
Svart drarWojtaszek ville inte genast kompromettera bondestrukturen med 20...bxc6, men det hade varit det minst onda.
20...Tc8? 21.Tc4Efter 21...Txc6 22.Db8+ Kh7 23.Txc6 har svart en del att räkna på: efter 23...bxc6 24.Dxb6 axb6 25.Kg2 lär vit ha hyfsade vinstchanser i bondeslutspelet, och efter 23...Dxc6 24.Dxa7 har vit merbonde i damslutspelet. Vit borde trots allt ha siktat på damslutspelet, för i partifortsättningen blev det en katastrof.
21...bxc6? 22.Tg4!Efter en fajt på c-linjen är det plötsligt ett avgörande på andra flygeln. Han fintar en vänsterkrok och sätter sedan in en rak höger.
22...g5
Efter 22...g6 23.Txg6+! fxg6 24.Dxe6+ följt av Dxc8 har vit ett vunnet damslutspel.
23.Df6 Dd8 24.Dxh6 f6 25.h425...uppg.

Nils Grandelius spelade en solid remi mot Robert Kempinski när hans SK Turm Emsdetten förlorade mot Hamburger SK med 3–5. Partierna genomspelbara. Det återstår sex ronder.

Turneringstabellen.

* * * * *

Pia Cramling besegrade Nana Dzagnidze. Foto: Alina L'Ami, tehran2016.fide.com

Sådärja. Efter ännu en vinst, nu mot turneringsledaren Nana Dzagnidze, har Pia Cramling avancerat till mittfältet i damernas GP-turnering i Teheran. Det innebar också att Dzagnidze fick sällskap på förstaplatsen av Xue Zhao. För Pias del återstår möten med Harika Dronavalli och Nino Batasjvili.

Turneringstabellen.

* * * * *

Hans Tikkanen segrade i Växjö. Foto: Lars O A Hedlund

Hans Tikkanen släppte en remi mot Vladimir Jepisjin i Elite Hotels Open, men det var också det enda han släppte ifrån sig poängmässigt. Jepisjin spelade också remi med Jonathan Westerberg och det avgjorde toppstriden. Tikkanen segrade på 7,5 poäng, en halv före Jepisjin.

Slutställningen.