måndag 8 februari 2016

Philidors första förlust

Nils Grandelius kunde sätta in 9,5 elopoäng på sitt rankingkonto efter Gibraltar, men fick lämna ifrån sig några elopoäng i Köpenhamn igår. Foto: John Saunders

Det skrevs schackhistoria i danskt schack igår: Philidor förlorade en match för första gången i klubbens historia. Det var i sjunde ronden i danska elitserien och det var Nordkalotten som svarade för bravaden att bryta den långa vinstraden. Philidor kom med Gawain Jones och Nils Grandelius på toppborden – ordentligt möra efter tio ronder i Gibraltar – och de spelade remier med Jonny Hector respektive Stellan Brynell. Här är bordsresultat och tabellen.

Det var tyvärr inte någon direktsändning från söndagsronden. Om jag hade haft bättre koll på spelprogrammet hade jag nog trotsat gränshindren mellan Danmark och Sverige och begett mig i väg till Skakforeningen Øbros spellokaler, Philidors hemmaplan. Nu har jag fått nöja mig med en ögonvittnesskildring från grannen Stellan.

I Danmark räknas partipoängen i första hand och där har Philidor ändå ett betryggande försprång på 8,5 partipoäng till Skanderborg inför de två sista ronderna den 5–6 mars. Söndagens matchförlust var säkert bara ett fartgupp på vägen mot seriesegern.

* * * * *

När norska Sjakkfantomet under stundom bloggar är det substans i texterna. Jag rekommenderar en genomläsning av hans intervju med Jon Ludvig Hammer.

Och Magnus Carlsen har bloggat om sin framfart i Wijk aan Zee – se här.