måndag 4 april 2016

Indien ett steg närmare lag-VM

Indiska laget, från höger: Baskaran Adhiban, Sethuraman P Sethuraman, Santosh Gujrathi Vidit och Krishnan Sasikiran. Foto: fide.com

I näst sista ronden i Asian Nations Cup vann Indien som väntat mot Uzbekistan. Baskaran Adhiban vann på förstabordet med remier på övriga bord.

Baskaran Adhiban, Indien – Marat Dzjumajev, Uzbekistan
Vit drar


20.Sxd5!
Bondevinst och slutet kommer snabbt.
20...Txc2
Efter 21.Dxc2 exd5 22.Dc2 exd5 23.Lxh7+ är vit fortsatt bonde över, men det finns ett drag som är ännu starkare än 21.Dc2 – vilket? Lösningen finns sist i inlägget.

Kina vann övertygande mot Mongoliet, men Wang Yue fick vara nöjd med remi på förstabordet mot Bayarsaikhan Gundavaa, som faktiskt hade merbonde och initiativet i ett slutspel med alla tunga pjäser på brädet. Gundavaa har jag sett i aktion på nära håll. När han vann Malta Open 2014 var jag ett av hans offer, och han vann Malta Open även 2015. Vi är stamgäster i den turneringen och lär väl ses igen i november.

Förutsättningen inför morgondagens slutrond i Abu Dhabi: om Indien förlorar mot Vietnam (som ligger på åttonde plats) och Kina samtidigt besegrar Förenade Arabemiraten, så snuvas Indien på förstaplatsen. Annars inte.

Partierna genomspelbara
Resultat rond 8
Ställningen efter åtta ronder

* * * * *

I partiet Adhiban–Dzjumajev följde 21.Lxh7+! uppg.


På 21...Kxh7 följer 22.Dxc2+ med damvinst, och efter 21...Kh8 22.Lxc2 avgör dubbelhotet Sxb6 och Dh5+ med matt.