söndag 3 april 2016

Kina till lag-VM trots allt

Indiens lag i damklassen och öppen klass. Foto: fide.com

Även om Kina inte vinner Asian Nations Cup har man säkrat en plats vid lag-VM i Chanty-Mansijsk nästa år. De tio platserna där fördelas enligt följande:

a) Vinnaren av föregående lag-VM, och det är Kina.
b) De tre främsta lagen vid OS i Baku (1–14 september).
c) Vinnare i lagmästerskapen för Afrika, Amerika, Asien och Europa (vinnare av lag-EM i Reykjavik: Ryssland).
d) Ett lag utvalt av organisatören, det vill säga i det här fallet ryska schackförbundet.
e) Ett lag utvalt av Fide-presidenten (Kirsan Iljumsjinov?).

Om ett nationslag är kvalificerat på flera grunder (a-e) fyller man på med lag i den ordningsföljd de placerar sig vid OS i Baku. Kina kan tänkas vara dubbelkvalificerat oberoende av placeringen i Abu Dhabi; som vinnare av lag-VM 2015 och kanske som medaljör vid kommande OS i Baku. (Kina tog hem guldet vid OS i Tromsø 2014.)

I Abu Dhabi kryssar Indien vidare mot den förstaplats som säkrar en plats i nästa års lag-VM i Chanty-Mansijsk. Idag besegrades Bangladesh medan Kina spelade oavgjort (fyra remier) mot Uzbekistan. Med två ronder kvar ligger Indien 2 matchpoäng före Kina.

Partierna genomspelbara
Resultat rond 7
Ställningen efter sju ronder

* * * * *

OLLE HÄGGSTRÖM:
Den där siffran från David Llada som du retweetade låter inte vettig i mina öron. Det är en sak att förväntas scora 40% i ett enskilt parti, en annan sak att vinna en match över 12 partier. Ju fler partier, desto större sannolikhet att den starkare parten vinner. David Fendrich har hakat på med lite simuleringar – se här och här!