måndag 18 april 2016

Norway Chess – blixtturneringen

Maxime Vachier-Lagrave förlorade i blixtturneringens första rond mot Magnus Carlsen. Foto: norwaychess.no

I kommentatorstudion berättade Peter Svidler att han hade åkt samma flyg som Nils Grandelius från Köpenhamn och han tyckte att Nils såg mycket samlad och målmedveten ut. Kommentatorkollegan Jan Gustafsson undrade hur han kunde dra sådana slutsatser om de inte hade talat med varandra på flyget, varpå Svidler kontrade med att han faktiskt växlat några ord med Nils när de stod och väntade på bagaget vid ankomsten till flygplatsen i Norge. Snacket mellan Svidler och Gustafsson växlar mellan högt och lågt och är nästan aldrig tråkigt. Kul att åter se dem i aktion.

En kombinationsövning från första ronden i den inledande blixtturneringen i Norway Chess:

Anish Giri – Pavel Eljanov 
Svart drarEfter 35...Lf8 eventuellt följt av h7-h6 hade löparen gjort en bra insats i försvaret, varefter svarts dam kunde ha börjat blicka mot damflygeln. Men Eljanov aktiverade damen direkt med 35...Df6 med blicken riktad mot b2. Vad är det för fel på det draget? Förklaringen finns sist i inlägget.

Det såg helt okej ut för Nils före pausen efter fem ronder. En förlust mot MVL och remier i övriga fyra partier. Nils hade anledning att vara missnöjd med remin mot Magnus Carlsen. Där var världsmästaren hårt pressad. Här är partiet. Efter pausen blev det tre förluster i följd varefter Nils avslutade med remi mot Vladimir Kramnik.

Inför sista ronden hade suveräne Carlsen bara tappat remin mot Nils, men i sista ronden förlorade han prestigemötet med Anish Giri. Nåväl, Carlsen vann blixtturneringen och höstade in massor av blixt-elo. Nu toppar han världslistan på mastiga 2915. Med segern var Carlsen den förste att välja startnummer i huvudturneringen och han valde nummer 5.

Slutresultat blixtturneringen
Blixtpartierna genomspelbara

Nils får fem svarta och fyra vita partier i huvudturneringen. Han börjar imorgon som han slutade idag, med ett möte med Kramnik. Detta kan vi se fram emot imorgon:

Rond 1 (tisdag kl 16)
Magnus Carlsen – Pentala Harikrishna 
Anish Giri – Pavel Eljanov 
Maxime Vachier-Lagrave – Chao Li 
Vladimir Kramnik – Nils Grandelius 
Levon Aronian – Veselin Topalov

I partiet Giri-Eljanov följde 35...Df6?? 36.Txh7+! uppg.
Efter 36...Kxh7 37.Dh5+ stundar matt.