tisdag 19 april 2016

Norway Chess – rond 1

Magnus Carlsen intervjuades i norska TV2:s studio efter dagens vinst. Foto: Altibox Norway Chess

Där satt Nils Grandelius i kommentatorstudion och analyserade sitt parti mot världstvåan Vladimir Kramnik tillsammans med Kramnik och kommentatorn Peter Svidler. Det kan jag bara glädjas åt, oberoende av resultatet. Att spela svart mot Kramnik är väl den största utmaningen i schackvärlden i ett enskilt parti näst efter att ha svart mot Magnus Carlsen – vilket väntar Nils i rond 3 ...

Nils hamnade i ett något sämre slutspel och sattes under press. Kommentatorerna Svidler och Jan Gustafsson verkade rätt övertygade om utgången, medan datorerna inte var lika säkra på den saken. S & G hade dessvärre rätt i sin profetia. Kramnik: ”Jag har en känsla av att det kanske fanns nåt försvar för svart nånstans.”

Vladimir Kramnik – Nils Grandelius 
Svart drar


Kramnik: ”En dator kan kanske hålla det, dom kan ju hålla allting.” Nils spelade 33...gxf4. Efter 33...g4+! 34.Kxg4 (34.Kg3 Sg7) 34...Txg2+ har svart ett intressant motspel.

Det var skoj att se ett inslag om Nils i kvällens Sydnytt, och där spelade minsann grannen Stellan en biroll – se här!

Ett par sviter bröts i första ronden. Efter tjugo partier i följd i långpartier med idel remier vann Anish Giri äntligen ett parti. Det var mot Pavel Eljanov och S & G var imponerade av Giris spel. Och för första gången sedan 2014 vann Carlsen ett parti i första ronden. Där var det Pentala Harikrishna som stod till tjänst.

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 1
Magnus Carlsen – Pentala Harikrishna 1-0 
Anish Giri – Pavel Eljanov 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Chao Li remi 
Vladimir Kramnik – Nils Grandelius 1-0 
Levon Aronian – Veselin Topalov remi

Poängställningen
Magnus Carlsen, Anish Giri och Vladimir Kramnik 1; Maxime Vachier-Lagrave, Chao Li, Levon Aronian och Veselin Topalov 0,5; Pentala Harikrishna, Pavel Eljanov och Nils Grandelius 0 poäng.

Rond 2 (onsdag kl 16)
Pavel Eljanov – Pentala Harikrishna 
Veselin Topalov – Magnus Carlsen 
Nils Grandelius – Levon Aronian 
Chao Li – Vladimir Kramnik 
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave