torsdag 12 maj 2016

EM i Gjakova – rond 1

Fjolårets Europamästare Jevgenij Najer fick en enkel start. Foto: chess-news.ru

Det gick ungefär som väntat. Av 103 anmälda stormästare dök två ryssar, Vladimir Potkin och Kirill Aleksejenko, inte upp till spel. Bland övriga blev det 98 vinster och 3 remier. Nils Grandelius och Erik Blomqvist fanns med bland dem som gjorde vad som förväntades mot betydligt lägre rankade motståndare. Jan-Olov Lind fick å sin sida övermäktigt motstånd i Alexander Moisejenko.

Det var långt ifrån raka spåret för stormästarna på alla bord. Baadur Jobava underskattade möjligen en titellös veteran från Kosovo. Men det löste sig till slut.

Sami Salihu – Baadur Jobava 
Vit drar


Första instinkten är väl att gardera e3-bonden med 29.Db3 och det var vad Salihu gjorde. Det korrekta är att offra bonden och låta damen fortsätta att vara aktiv runt svarts kung, till exempel 29.Dh8+ Ke7 30.Tc1 Txe3 31.Dh4+ Kd7 32.Df6 och remi ligger nära till hands.

I stället följde 29.Db3? Dc5 och e3-bonden var hur som helst såld. 30.Te1 faller ju på 30...d4. Jobava vann.

Minns när jag bad om ett bidrag från Robert Hübner till en artikelserie i Schacknytt under rubriken ”Mitt bästa parti”. Hans artikel inleddes så här: ”
”När jag först ombads av Lars Grahn att lämna ett bidrag till Schacknytt under rubriken ’Mitt bästa parti’ blev jag först glatt överraskad över uppgiftens lätthet. Jag tänkte nämligen som så: det bästa partiet är liktydigt med det felfriaste partiet – och det gjorde du den gången då du hade svart och motståndaren inte kom! Men då gick det upp för mig att många läsare antagligen kunde uppvisa en sådan prestation, och om alla publicerade denna skulle man i längden inte kunna undvika en viss monotoni.”
Idag spelade fjolårets Europamästare Jevgenij Najer ett felfritt parti mot albanen Llambi Pasko: 1.d4 1-0. Det var flera wo-vinster i första ronden.

Partierna genomspelbara
Resultat rond 1
Lottning rond 2

Det lär bli betydligt svårare för Nils och Erik i morgondagens rond, för då blir det stormästarmöten med Avital Boruchovsky respektive Andrej Volokitin.