fredag 17 juni 2016

GCT: Leuven – snabbschack rond 1–5

Fabiano Caruana besegrade Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes, GCT

I Paris var det Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen som tampades om förstaplatsen. I Leuven ligger de i botten av tabellen efter första dagens spel. Världsmästaren satte bort pjäs i elfte draget i det inbördes mötet:

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 
Svart drar11...Sxd5?? 12.Sxd5 Dxd5 13.Lxb4 Dxf3 14.Tg1 Lf5 15.De2 De4 16.Lc3 Lg6 17.Dc4 uppg.

Det var i dagens sista rond och Carlsen kommenterade: ”I've got to get out of here!” Då hade han förlorat mot Fabiano Caruana i ronden dessförinnan. Carlsen fyllde på med en lättsam Twitter-kommentar: ”This calls for a song.”, detta naturligtvis apropå hans sångframträdandet i Paris. Hoppas att det blir mer sång och då har jag ett förslag till en låt som anknyter till hans första kommentar. Han skulle kunna uppträda tillsammans med olycksbrodern Nakamura och brista ut i detta

Under GCT-etappen i Paris passade Vishy Anand på att vinna i Leon efter en finalseger mot Wei Yi. Anand är uppenbarligen i god form och det är han som leder efter fem av de nio snabbschacksronderna i Leuven.

Ställningen efter fem ronder (vinst 2 poäng och remi 1 poäng):
Vishy Anand 7; Fabiano Caruana och Wesley So 6; Veselin Topalov, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave och Anish Giri 5; Vladimir Kramnik och Magnus Carlsen 4; Hikaru Nakamura 3 poäng.

Partierna genomspelbara

* * * * *

Efter sju ronder i Teplice Open delas ledningen av Jevgenij Vorobiov och Jiri Stocek på 6 poäng. Erik Blomqvist finns med i förföljargruppen en halv poäng efter ledarduon. Två ronder återstår.

Partierna genomspelbara
Poängställningen
Lottning rond 8