onsdag 8 juni 2016

Inte bara schack: fotboll

På fridagen under Gasjimov Memorial i Sjamkir stod bland annat fotboll på programmet. På bilden lägger Sjachrijar Mamedjarov och Hou Yifan upp strategin inför avsparken/spelöppningen. Foto: shamkirchess.az

Grannen Stellan menar att den här bloggen lika gärna kunde heta ”Bara schack”, men så länge bloggbesökare hör av sig och tackar för exempelvis tips om utflyktsmål företrädesvis på andra sidan Sundet tycker jag att ”Inte bara schack” håller. Och nu handlar det om fotboll.

Vid all planering av aktiviteter denna sommar måste spelschemat för fotbolls-EM i Frankrike studeras. Det gäller att hinna hem till matchen. Festen börjar på fredag med Frankrike–Rumänien klockan 21. Sverige–Irland väntar på måndag klockan 18. För egen del kommer jag att behöva en daglig påminnelse om vilka matcher som är på gång och jag kommer därför att lägga in den informationen under Direktsändningar i den oumbärliga högerspalten. Det kommer åtminstone tillfälligt att stänga av flödet av vatten på Stellans kvarn.

Eh, det spelas schack också i Frankrike. Årets Grand Chess Tour-säsong drar i gång imorgon klockan 14 i Paris med två dagar snabbschack följt av två dagar blixt. Startfältet: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Wesley So, Veselin Topalov och Laurent Fressinet. Fredagens fyra snabbschacksronder lär vara avslutade två timmar före Frankrike–Rumänien. Där finns en öppning för en matkontroll.


Sergej Karjakin i gula strumpor. Foto: shamkirchess.az

* * * * *

Malmö AS förstärker sitt lag inför den kommande elitseriesäsongen. Georg Meier och Inna Agrest lämnar SK Team Viking för spel i MAS.

Uppdatering: Ytterligare två spelare klara för MAS: Tiger Hillarp Persson (från Lunds ASK) och Levan Pantsulaia. Det innebär att Malmölaget nu har Georgiens två högst rankade spelare, Baadur Jobava och Pantsulaia, på spelarlistan.