måndag 4 juli 2016

Mladen Gajic i topp i Nis Open

Mladen Gajic, Malmö AS. Foto: Stefan Printz

Mladen Gajic, som kan se fram emot elitseriespel med Malmö AS till hösten, är med i en öppen turnering i Nis, Serbien. Det går utmärkt. Han är i delad ledning på 5,5 poäng efter sju ronder och ligger bra till för en IM-inteckning. I dagens parti kämpade han hårt i ett sämre slutspel mot GM Miroslav Miljkovic. Det pendlade mellan remi och förlust och sista allvarliga hindret mot den delade poängen var i den här ställningen:

Miroslav Miljkovic – Mladen Gajic 
Svart drar


79...Kg3!!
Enda remidraget! Facit: Nalimovs slutspelsbas. Det gäller att genast jaga livet ur h-bonden utan att springaren får chansen att blanda sig i det.
80.h5 Kh4 81.h6 Lxh6 82.d6 Kg4 83.d7 Lg5


Nu får springaren inte ostraffat komma mellan löparen och promoveringsfältet. Miljkovic försökte och försökte i den ömsesidiga tidsnöden tills femtiodragsregeln med remi trädde i kraft i 133:e draget. Här är hela partiet.

Två spännande ronder återstår och länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten. Mladen möter GM Suat Atalik i näst sista ronden.

Partierna genomspelbara
Ställningen efter rond 7
Lottningen rond 8

* * * * *

Pia Cramling och Lela Javachisjvili klara för drabbning. Foto: chengdu2016.fide.com

Efter tre ronder och tre remier ligger Pia Cramling en poäng efter tätduon Humpy Koneru och Harika Dronavalli i damernas GP-turnering i Chengdu.

Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

* * * * *

Uwe Bönsch, förstabordsspelare i Tysklands guldlag i 50+. Foto: Schachfestival.de 

Veteranernas lag-VM samlade 108 lag från 22 nationer och avslutades idag. Tyskland tog hem guldet i gruppen 50+ och Ryssland segrade i gruppen 65+. Sveriges förstalag i 65+ låg alltså på tredje plats inför dagens slutrond, men en förlust 1,5–2,5 mot England punkterade medaljdrömmarna.

Resultat sista ronden gruppen 50+
Slutställningen

Resultat sista ronden gruppen 65+
Slutställningen