tisdag 19 juli 2016

SM i Uppsala – rond 4

SM-gruppen i aktion. Foto: Lars O A Hedlund

JESPER HAMARK:
Efter sex drag hade Axel Smith förbrukat nästan halva sin betänketid. Jag plockade ner hans Pump Up Your Rating från bokhyllan, avsnittet om Time management, för att kolla: nej, det var inte så man skulle göra. Samtidigt, ibland måste man få busa lite.

Axel Smith – Jonathan Westerberg: 1.Sf3 d5 2.c4 dxc4 3.e3 Le6!? 4.Sg5 Ld5 5.e4 e6


Smith fortsatte med 6.Dg4 och om Chessbombs tidtagning är att lita på lade han 43 minuter på damutfallet.

Fyra partier gick till avgörande, det märkligaste var mötet mellan Jonny Hector och Tiger Hillarp Persson.

Jonny Hector – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar


Svarts löpare deltar både i anfall och försvar, medan vits löpare gör ... ingenting. Klar fördel svart, alltså. Eller, ja, det var min värdering.
28.h3!
Hector gör bedömningen att allt är garderat på damflygeln och sätter i gång en motattack. Det ser långsamt ut men vad ska svart hitta på under tiden? Vits plan är att spela fram bonden till g5 för att tvinga bort löparen.
28...b5 29.g4 fxg4
Förmodligen borde Hillarp Persson tillåtit slaget på f5 för att behålla kontrollen över fältet e4, även till priset av en förstörd bondestruktur.
30.hxg4 b4 31.axb4 Dxb4 32.g5


32...Le7
Svart har inget vettigt sätt att behålla löparen på diagonalen a1-h8 eftersom 32…Lg7 besvaras med 33.Td8+.
33.Td4 Da5


34.Le4!
Ombytta roller: nu är det vits löpare som är med både framåt och bakåt. På slutet plågades svart av svår tidsnöd men ställningen är förlorad även vid segaste försvar.
34...Da1+ 35.Lb1 Tb7 36.Td2 Da4 37.Dh3 f5 38.exf6 Lf8


Hector kan vinna torn med 39.Dg2+, slå på e6 eller spela 39.Tg2+. 1-0

Förutom att pedagogiskt förklara vad som hände på brädena, hann Jasmine Rosell, Jesper Hall och Harry Schüssler i studion också med en diskussion om schack på film. Det var Ingmar Bergman och annat för finsmakarna, medan filmatiseringen av Sidney Sheldons Tracys hämnd helt föll bort. Men kanske att ingen av dem varit 13 år och förälskad i Madolyn Smith Osborne.

SM-gruppen rond 4
Erik Blomqvist – Pia Cramling 1-0 
Nils Grandelius – Hans Tikkanen remi 
Axel Smith – Jonathan Westerberg 0-1 
Jonny Hector – Tiger Hillarp Persson 1-0 
Daniel Semcesen – Tom Rydström

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 4:
Nils Grandelius och Jonathan Westerberg 3; Erik Blomqvist och Jonny Hector 2,5; Axel Smith, Tiger Hillarp Persson och Daniel Semcesen 2; Hans Tikkanen 1,5; Pia Cramling 1; Tom Rydström 0,5 poäng.

Mästarelitgruppen: Rauan Sagit 3 poäng.
Junior-SM: Jung Min Seo 3,5 poäng.
Veteran-SM: Per-Olov Nordström 4 poäng.

Resultatservice alla grupper

SM-gruppen rond 5 (onsdag kl 15)
Hans Tikkanen – Erik Blomqvist 
Pia Cramling – Axel Smith 
Tiger Hillarp Persson – Nils Grandelius 
Jonathan Westerberg – Daniel Semcesen 
Tom Rydström – Jonny Hector

* * * * *

Bilbao Masters – rond 6

Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen och en handskakning före sjätte rondens parti. Foto: twitter/bilbaochess

Revanschmötet mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura blev en ganska fridfull historia. Det var inte mycket till gnistbildning kring den remin. De andra två partierna bjöd på mer underhållning.

I ett läge när det såg ut som om Wesley So höll på att koppla greppet slog Sergej Karjakin till med ett pjäsoffer som skapade en dynamisk balans. Det resulterade i rondens andra remi.

Wesley So – Sergej Karjakin 
Svart drar


Här följde 31...Lxg4! 32.fxg4 Dxg4+ 33.Kf1 Sg5 med kompensation för pjäsen.

Sjuttonårige Wei Yi lyckades med det som Carlsen har försökt klara av i flera år: att besegra Anish Giri, ”Planetens mest solide spelare” (Jan Gustafsson), i ett långparti. Giri stod inte att känna igen.

Wei Yi – Anish Giri 
Svart drar


Efter 32...c4 kan svart få löparen i spel.
32...Ke6??
"En hallucination", förklarade Giri.
33.c4
Löparen har dömts till livstids fängelse. Det blir i princip ett bondeslutspel där springaren kan rycka in när det är dags att sätta punkt.
33...gxf4 34.Kxf4 f6 35.exf6 Kxf6


36.g5+ Kg6 37.Kg4 Kg7 38.Kh5 Kh7 39.g6+ Kg7 40.Kg5 c6 41.Kh5 Kg8 42.Kh6


42...uppg.
Efter 42...Kh8 43.g7+ Kg8 är det dags för springaren att lämna tjänstgöringen som fängelsevakt och bege sig via e4 till f6.

Rond 6
Wesley So – Sergej Karjakin remi 
Wei Yi – Anish Giri 1-0 
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.

Ställningen efter sex ronder (vinst 3 poäng, remi 1 poäng):
Magnus Carlsen 11; Hikaru Nakamura 8; Wei Yi 7; Anish Giri, Sergej Karjakin och Wesley So 5 poäng.

Rond 7 (onsdag kl 16)
Hikaru Nakamura – Wesley So 
Magnus Carlsen – Wei Yi 
Anish Giri – Sergej Karjakin

* * * * *

Med två ronder kvar i Sant Marti Open leder M Shyam Sundar på 6,5 poäng. Svenskarnas poängskörd: Torbjörn Glimbrant 4,5; Anders Larsson 4; Adam Brzezinski 3,5; Mats-Erik Pistol 2 poäng. Poängställningen.

* * * * *


Satt och mumsade på en carpaccio med tillbehör på Copenhagen Street Food. Ont om plats; satte mig vid ett bord som var en större murken kabelrulle på ända. Ett par hundra meter bort ligger Noma med oklanderliga bord. Som sagt, jag gillar kontrasterna. När jag skulle torka mig om munnen upptäckte jag att en tvestjärt hade smugit in i pappersservetten. Skakade ner krypet på trädäcket. På Noma finns det inga tvestjärtar i de strukna tygservetterna. Möjligen på tallrikarna, nyligen bringade om livet och smaksatta.

Huvudsyftet med dagens Köpenhamnsresa var annars att inspektera nyanlagda Ofelia Plads intill Skuespilhuset och att promenera över den äntligen färdigställda ”kyssebroen” mellan Nyhavn och Christianshavn. Vid Ofelia Plads/beach ligger ”Larsens Plads” (se skylten ovan). Hm, vem har gett namn åt denna plats? Det kan väl inte vara …? Nä, tror inte det. Det är nog en annan Larsen.

Det tog fem år att bygga Inderhavnsbroen (mina bilder nedan) och det har varit många komplikationer. Nu är den i alla fall klar. Lite irriterande i värmen när den är uppfälld för att segelbåtar ska kunna passera ut och in genom hamninloppet. Efter tio minuters väntan fälls den rörliga brodelen ner och kysser den fasta delen, därav brons sympatiska smeknamn.

Carpaccion var god. Så hem igen – jag har försäkrat mig om att id-kortet är med – för att kolla vad som händer i Bilbao alltmedan Jesper har koll på Uppsala denna tisdag.