torsdag 11 augusti 2016

GM-turnering i Mölnlycke

Sverigemästaren Erik Blomqvist framträder i SS Manhems schackvecka. Foto: Lars O A Hedlund

Imorgon invigs SS Manhems vid det här laget traditionella schackvecka med olika turneringar. Huvudnumret är en GM-turnering med första ronden på lördag klockan 14.

Brand i Mölnlyckes kulturhus har gjort att festivalen har flyttat till närbelägna Hulebäcksgymnasiet där det dukas fram i matsalen. Högst på menyn står alltså en GM-turnering med följande startfält:

GM Alon Greenfeld 2568
GM Eduardas Rozentalis 2557
GM Erik Blomqvist 2557
IM Jonathan Westerberg 2488
IM Mikkel Antonsen 2475
IM Johan Salomon 2470
IM Linus Johansson 2412
Martin Brüdigam 2405
IM Petro Golubka 2373
Johan Hultin 2340

Här har vi som synes både Sverigemästaren Erik Blomqvist och Norgemästaren Johan Salomon.

* * * * *


Sorti Emsdetten. Foto: Georgios Souleidis

SK Turm Emsdetten med Nils Grandelius och Jonny Hector kom på åttonde plats i tyska Bundesliga senast, men efter säsongsavslutningen i våras kom meddelandet att Emsdetten drar sig ur Bundesliga av ekonomiska skäl. Nils har skrivit på för Hamburger SK med fortsatt spel i högsta divisionen. Där kommer han att spela på första alternativt andra bordet.

I FC Bayern München får Stefan Schneider sällskap av två andra Limhamnsspelare: Linus Johansson och Philip Lindgren.

Stjärnspäckade OSG Baden Baden fick se sig akterseglade av SG Solingen senast och förstärker laget med Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave. På spelarlistan finns sedan tidigare storfräsare som Levon Aronian, Vishy Anand och Peter Svidler. Där har vi halva startfältet i Sinquefield Cup.

Bundesligas spelarlistor.

* * * * *

Nylackerad taxi i Baku. Foto: bakuchessolympiad.com

Det är tre veckor kvar till olympiaden i Baku och det kan vara intressant att kolla laguppställningar: öppen klass och damklassen. Få se, jo: Michael Wiedenkeller toppar Luxemburgs lag och Karl Johan Ribbegren är reserv i Monacos lag. Och Peter Svidler är petad i Rysslands lag.

* * * * *

Vladislav Artemijev är topprankad i junior-VM och har öppnat med tre raka vinster. Foto: wjcc2016india.com

Tom Rydström och Martin Lokander kämpar i motvind vid junior-VM i Bhubaneswar, Indien. Det är 35 grader utomhus och alltför kallt i spellokalen, enligt Ellen Kakulidis, Danmarks representant i flickklassen. Hon kommer med målande berättelser om livet i Indien och kring junior-VM på sin blogg. Bland annat skriver hon om språkliga problem i umgänget med andra spelare från Norden och där finns alltså Tom och Martin med på ett hörn. Danmarks representant i öppen klass, Rasmus Thøgersen, har kommenterat sitt parti mot Tom Rydström här.

Axel Smith lämnar rondreferat från junior-VM på schack.se.

Ställningen efter rond 3