tisdag 2 augusti 2016

Kinesiska lagmästerskapet

Wei Yi är engagerad i kinesiska lagmästerskapet. Foto: Calle Erlandsson

Jag kollade lite på dagens direktsändning (via Chess Bomb) från kinesiska lagmästerskapet, rond 7. Dels för att jag var intresserad av att se hur det gick för Wei Yi – jodå, han vann – men också för att ha en partiställning till bloggen. Wei Yis sicilianare platsar absolut men jag orkar inte gå i närkamp med det partiet. Det får bli något mera lättsamt:

Kaiyu Ning – Jue Wang 
Vit drar


Det hotar Th7 med damfångst. Så hur parerar vit det på bästa sätt? Det tjänar inte någonting till att genast retirera med damen. Nej, det gäller att bädda för en reträtt under ordnade former. Det enda som duger är 34.h4 Th7 35.Dg5. Kaiyu Ning försökte i stället öppna en reträttväg genom att lyfta bort springaren från e3. Det var en dålig idé.
34.Sf1? e3!
Vit kan inte slå bonden men inte heller låta den leva. Vit är helt enkelt förlorad. Om vit slår bonden med springaren eller bonden så fullbordas ju damfångsten, och 35.Dxe3 Lxh2+ leder också till damförlust.
35.Tdb1 e2!


36.Tb8
Eller 36.Sg3 Lxg3 med promovering i tankarna.
36...exf1D+
Här är 36...Tde7 ännu bättre.
37.Kxf1 Df7 38.uppg.
Vit har två bönder för pjäsen men det räcker inte.

Partierna genomspelbara

* * * * *

Alexander Morozevitj mot Tiger Hillarp Persson  vid gobrädet. Foto: ruchess.ru

Som jag berättade här åkte Tiger Hillarp Persson efter SM till Leningrad för att spela en match mot Alexander Morozevitj i både schack och go. Det blev omväxlande snabbschack och snabbgo, två partier av varje. Morozevitj tog ledningen med 3–0 och Tiger vann det avslutande gopartiet. Stort reportage på chess.com.