lördag 13 augusti 2016

Sinquefield Cup – rond 7

Gympass med Anish Giri och Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes / grandchesstour.org

GÖSTA SVENN:
I kommentatorstudion och i spelarintervjuerna fördes diskussionen om huruvida schackdatorerna är på väg att ta död på människornas kreativitet. Mest ansågs det vara positivt att dessa allvetande jäkla program vänder upp och ner på vår, eller i alla fall de främsta av dagens stormästares, förståelse för spelet.

Hikaru Nakamura tyckte dock att datorerna i viss mån håller på att döda kreativiteten, ”för man kan ju inte längre spela gamla goda gambitar, som till exempel Göringgambiten”. I dagens världselit räknar alltså till och med en sådan romantiker som Nakamura med att motståndaren alltid spelar superkorrekt mot dubiösa öppningar, och att det därför är bäst att avstå från sådana överraskningar. 

Ack ja, Boris Spasskij slog Bobby Fischer med Kungsgambiten, men those were the days.

Det mest remarkabla är nog ändå att Veselin Topalov och Vishy Anand hänger med så pass bra idag, trots att de inte är uppvuxna med datorerna på samma sätt som Wesley So, Maxime Vachier-Lagavre och Fabi Caruana. Det vittnar om sällspord styrka och förmåga att anpassa sig. Någon av toppspelarna sades nyligen ha analyserat med Garri Kasparov och insett att till och med forne världsmästaren, ja, kanske den bäste av dem alla, verkar tämligen akterseglad. Garri hade föreslagit drag som röjde att han inte riktigt förstod vissa typer av ställningar. Okej, ringrostig kanske, men gamla ideal håller inte i all evighet. Inte ens när de omhuldas av levande legender.

Anish Giri menade överraskande nog att den mest seriöse av alla i världstoppen är Anand. ”Han ballar aldrig ur efter en förlust.” Och på Maurice Ashleys fråga vad han menade med det, svarade Giri att det ju finns flera olika sätt att balla ur på: partaja, till exempel, sa Giri med ett leende, men utan att konkretisera vem han syftade på. Och som för att istället visa upp sin egen seriositet utförde han en imponerande gymövning tillsammans med Maurice i tv-studion. Unge Giri blir allt intressantare som person, hoppas han börjar spela bättre schack igen snart.

Det blev fem remier i rond 7. Caruana gnetade i sex och en halv timme, men Ding Liren stod pall som … ja, som självaste kinesiska muren. Strongt. Det slutspelet var rondens behållning, vid sidan av Lev Aronians räddningsplanka:

Vishy Anand  Levon Aronian
Svart drar


Aronian berättade att han hade tänkt befria sig med 33...c5, men fick syn på de räliga gafflarna efter 34.bxc5: 34...Tbc8 35.Sd6! Txc5 36.Sxb7 eller 34...Tdc8 35.Sb6! Txc5 36.Sd7. Så vad göra i detta pressade läge? Jo:
33...b5!!
Varken studion eller Anand trodde sina ögon.
34.axb6 Lf7 remi
Svart vinner ju strax tillbaka bonden och har samtidigt lättat på trycket. Elegant.

Rond 7
Vishy Anand – Levon Aronian remi 
Veselin Topalov – Anish Giri remi 
Peter Svidler – Wesley So remi 
Fabiano Caruana – Ding Liren remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura remi

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter rond 7:
Wesley So 4,5; Veselin Topalov och Vishy Anand 4; Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura 3,5; Anish Giri 3; Peter Svidler 2 poäng. 

Rondreferat på TWIC, Chess.com, Chessbase och Chess24.

Rond 8 (lördag kl 20)
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 
Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave 
Wesley So – Fabiano Caruana 
Anish Giri – Peter Svidler 
Vishy Anand – Veselin Topalov