torsdag 1 september 2016

OS i Baku – invigningen

Lottdragning om färger i rond 1, Hou Yifan och Vladimir Kramnik flankerar huvuddomaren Faik Gasanov. Foto: David Llada, bakuchessolympiad.com

Idag var det invigningsceremoni i Baku. På programmet stod bland annat lottdragning om färgerna i morgondagens rond 1. Ryssland är topprankat i öppen klass och Kina i damklassen. Det var deras förstabordsspelare Vladimir Kramnik respektive Hou Yifan som klev fram och drog lott. Det blev en svart pjäs för Kramnik vilket innebär att Ryssland och alla andra lag med udda startnummer i öppen klass får svart på förstabordet i rond 1. Hou Yifan drog en vit pjäs med motsvarande verkan i damklassen.

Det finns många högrankade lagkaptener på plats. Grannen Stellan skulle inte ha en chans att bli uttagen om det bildades ett lag av de närvarande lagkaptenerna. Ett sådant lag skulle kunna ha följande sammansättning (med det lag som de nu är kaptener för inom parentes):

Peter Heine Nielsen (Litauen) 2645
Ivan Sokolov (Iran) 2628
Kiril Georgiev (Egypten) 2608
Alexander Delchev (Kosovo) 2591
Pavel Tregubov (Luxemburg) 2586

Anledningen till att Georgiev och Delchev inte spelar med i Bulgariens lag är densamma som får Ivan Cheparinov att stanna hemma: konflikt med bulgariska schackförbundets ordförande Silvio Danailov. Det handlar om spelare som är rankade tvåa, trea respektive fyra i Bulgarien. Danailovs förtrogne Veselin Topalov spelar däremot med.

* * * * *

Lottningen för rond 1
Öppen klass
Damklassen

Det bör bli solida segrar för de svenska lagen mot Nepal i öppen klass och Indonesien i damklassen.

Sverige – Nepal
Nils Grandelius – Keshav Shrestha
Erik Blomqvist – Sajin Maharjan
Axel Smith – Bhupendra Niraula
Jonathan Westerberg – Kshitiz Bhandari

Sverige – Indonesien
Pia Cramling – Chelsie Sihite
Inna Agrest – Afifa Faruq
Jessica Bengtsson – Regita Putri
Anna Cramling Bellon – Julisa Pasaribu