torsdag 8 september 2016

OS i Baku – rond 6

Spanjorskan Monica Calzetta mot Pia Cramling. Foto: Paul Truong, bakuchessolympiad.com

Pia Cramling, Sverige – Monica Calzetta, Spanien
Vit drar


Lösningen finns längre ner i dagens inlägg.

Efter att ha vunnit fem matcher i rad stoppades Ukraina av USA. Fabiano Caruanas vinst mot Pavel Eljanov på förstabordet avgjorde den matchen. Men det var Indien som gick upp i topp efter att ha besegrat Nederländerna.

Indien tog ett överraskande brons i Tromsø för två år sen och inte heller då fanns Vishy Anand med i laguppställningen. Han tycks ha fått nog av OS efter en medioker insats i Turin för tio år sen. Frågan är hur Magnus Carlsen ser på sin OS-framtid. Idag hade han fullt sjå med att spela remi med filippinaren Julio Sadorra; elomässigt 2857 mot 2560. Det måste kännas ovant för Carlsen att spela i ett folkhav mot spelare som han aldrig har mött förut och som han förväntas manövrera ut. Det är ju han som i kamp med världseliten är en mästare på att förädla minimala fördelar. Här fick världsmästaren slita för en halva med vit mot en betydligt lägre rankad spelare. Detta är Carlsens sista framträdande före VM-matchen i november, men det vi ser i Baku är sannolikt en skugga av den Carlsen vi får se i New York.


Pavel Eljanov förlorade mot Fabiano Caruana och Ukraina fick kliva ner från förstaplatsen. Foto: Eteri Kublasjvili, bakuchessolympiad.com

De svenska lagen hade en bra dag med segrar med 2,5–1,5 mot Egypten i öppen klass och mot Spanien i damklassen. Nils Grandelius gjorde ett till synes lovande damoffer mot högre rankade Bassem Amin men egyptiern försvarade sig väl och rodde hem partiet. Den förlusten kompenserades med råge av att Erik Blomqvist och Jonathan Westerbergs vann sina partier. I läget 2–1 satt Axel Smith med ett förlorat slutspel, men det ordnade sig.

Moheb Ameir, Egypten – Axel Smith, Sverige
Vit drar


Efter 59.Tf7 hinner svarts bönder inte ställa till med något och a-bonden är startberedd. Vit vinner.
59.Txf5? Lg1?
Nalimovs slutspelsbas kan berätta att 59...La7! är teoretisk remi, till exempel 60.Tf6+ Kc7 61.Th6 Lf2 62.Kb5 La7 och vi har en remiställning liknande den efter 62.Kb5 i partifortsättningen.


Vit har fått en ny chans. 60.Tf7 vinner.
60.Tg5? La7! 61.Tg6+ Kc7 62.Kb5 h3 63.Tg7+ Kb8


Det är och blev remi och då spelade det inte någon roll att h-bonden föll. Här är partiet.

Imorgon spelar Sverige mot Kuba.

Sverige – Egypten 2,5–1,5 
Nils Grandelius – Bassem Amin 0-1 
Erik Blomqvist – Ahmed Adly 1-0 
Axel Smith – Moheb Ameir remi 
Jonathan Westerberg – Abdelrahman Hesham 1-0

Öppen klass
Resultat rond 6
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 7

Det känns tryggt med Pia Cramling på förstabordet i damlaget. I matchen mot Spanien briljerade Pia med ett läckert slutdrag och då förflyttas vi till diagramställningen överst: 46.Th8+!! uppg. På 46...Kxh8 följer 47.Lxf6+ Kh7 48.Tg7+ Kh8 49.Tg3+ med damvinst. Med Angelina Franssons vinst och Inna Agrests remi var matchsegern i hamn. Imorgon väntar Argentina.

Sverige – Spanien 2,5–1,5 
Pia Cramling – Monica Calzetta 1-0 
Inna Agrest – Sabrina Vega remi 
Jessica Bengtsson – Ana Matnadze 0-1 
Angelina Fransson – Amalia Aranaz 1-0

Damklassen
Resultat rond 6
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 7