torsdag 24 november 2016

VM-matchen i New York – nionde partiet

Sergej Karjakin överväger om han ska spela 39.Db3 eller 39.Lxf7+.

Det var först i tjugoförsta draget som Magnus Carlsen avvek från partiet Nakamura–Kasimdzjanov, Tromsø 2014. I stället för 21...c3 spelade han 21...cxb3. VM-kombattanterna styrde i stället rakt in i en video som Peter Svidler har gjort om Artjangelskvarianten i Spanskt. Om jag uppfattade det rätt tog man Svidler i handen till och med 23.Ta6, och det var där Carlsen slutade spela snabbschack. I Chess24-studion i Hamburg förklarade Svidler att han var beredd att äta upp sin hatt om det var första gången Carlsen såg den ställningen. Men världsmästaren tog omkring en halvtimme på sig innan han spelade 23...Tfd8, och vid det laget hade Svidler fått olika tips på vilken sås som kunde tänkas passa till hatten. Vi får nog besked i nästa sändning hur det blir med den saken.

Sergej Karjakin pressade och det var hans tur att försjunka i djupa tankar i den här ställningen:

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Vit drar


Med datorns hjälp kunde Svidler och Jan Gustafsson visa att 39.Db3!! vinner, men det var en kilometerlång variant av ett slag som ingen människa kan finna med kort betänketid. Karjakin spelade i stället 39.Lxf7+!? Kxf7 40.Dc4+ Kg7 41.d5, men Carlsen lyckades hålla remi.

Efter självmålet i föregående parti ligger Carlsen nu under med 4–5 och han har tre partier på sig att komma ikapp och eventuellt förbi. En förlust i nionde partiet hade naturligtvis varit förödande.

Partiet genomspelbart
VM-referat på TWIC, Chess24, Chess.com, Chessbase och Sjakkfantomet