fredag 16 december 2016

London Chess Classic – rond 7

Hikaru Nakamura, dagens ende vinnare. Foto: Lennart Ootes, londonchessclassic.com

Om någon ska rå på So i den här turneringen så är det väl Fabiano Caruana och de möts i nästa rond. Hm, rå på So – gillar den ordföljden.

Men sjunde rondens man och ende vinnare var Hikaru Nakamura. Dagen innan hade han kvaddats i Najdorfvarianten av Caruana – nu kom den åter på brädet men denna gång med Nakamura bakom de vita pjäserna. Motståndaren Maxime Vachier-Lagrave betraktas som en av världens främsta Najdorfexperter, men han var den förste som fick ta sig en lutare och det var efter 16.Dh3.

Efter sjutton drag uppkom denna ställning:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar


Det riktigt roliga startade med 18.Sf5!. Nakamura till Maurice Ashley efter partiet: ”I just figured, why not, take a chance. It's a fun move and there's nothing to risk." Vi var alltså bortom spelarnas preppar. MVL svarade med 18...Scxe4 (det finns en länk till chess.com nedan och där kommenteras hela partiet). Om svart antar springaroffret så gav Alejandro Ramirez i Chess24-studion denna vinstfortsättning: 18...exf5 19.exf5 Lxg2 20.Dxg2 gxf4 21.g5 Tg8 22.Ld4. Svarts kung klarar inte av anstormningen.

Rond 7
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Anish Giri – Veselin Topalov remi 
Wesley So – Vladimir Kramnik remi 
Michael Adams – Fabiano Caruana remi 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter sju ronder:
Wesley So 5; Fabiano Caruana 4,5; Hikaru Nakamura och Vladimir Kramnik 4; Vishy Anand, Anish Giri och Levon Aronian 3,5; Maxime Vachier-Lagrave och Michael Adams 3; Veselin Topalov 1 poäng.

Referat på TWIC, Chess.com, Chess24 och Chessbase.

Rond 8 (lördag kl 15)
Hikaru Nakamura – Levon Aronian 
Maxime Vachier-Lagrave – Michael Adams 
Fabiano Caruana – Wesley So 
Vladimir Kramnik – Anish Giri 
Veselin Topalov – Vishy Anand

* * * * *

Erik Blomqvist och Jonny Hector förlorade båda i sista ronden i London Open, medan fransmännen Etienne Bacrot och Sebastien Maze delade förstaplatsen på 7,5 poäng.

Partierna genomspelbara
Slutställningen
Svenska spelarnas resultat

* * * * *

I nionde ronden i snabbschack-EM i Tallinn fick vi lustigt nog ett möte mellan Magnus Carlsens sekundant Nils Grandelius och Sergej Karjakins sekundant Alexander Motyljev. Nils ryckte åt sig initaitivet men sekundantmötet slutade remi.

Ryssen Alexander Riazantsev blev Europamästare på 9,5 poäng. Nils blev bäste svensk. Han var rankad 31:a och slutade på 22:a plats med 8 poäng.

Partierna genomspelbara
Slutställningen
Svenska spelarnas resultat

En kombinationsövning från nionde ronden:

Michail Kobalia – Jüri Krupenski 
Vit drar



Varför var det en dålig idé att placera damen på d5? Lösningen finns sist i dagens inlägg.

Krupenski bor i Burgsvik och spelar för Burgsvik Alva SK i superettan men i internationella sammanhang representerar han fortfarande Estland.

* * * * *

Malmö Open – dag 1


Hans Tikkanen mot Christian Unmack i första ronden. Foto: LG

Besök i Rådhushallen i Malmö är för min del en tradition sedan många år tillbaka. För 48 år sedan stod jag här vid ett demobräde när Boris Spasskij spelade kandidatsemifinalen mot Bent Larsen. Det behöver jag väl inte berätta mer om för ni har väl alla redan läst min bok om den matchen? Interiören är i stort sett densamma nu som då.

Ett antal år senare kom det stora glädjebudet: Malmö kommun erbjöd oss att flytta Malmö Open, som jag startade 1971, från Malmö latinskolas matsal till just Rådhushallen. Det var den första internationella veckoslutsturneringen i Skandinavien och inspirationen fick jag då från England. Vid det här laget finns det en grundmurad schackkultur i Rådhushallen.

När fredagsronden väl startat och jag tog en tur hemom för att uppdatera mig kring London Chess Classic upptäckte jag att någon försökt ringa mig klockan 20.02. Jag visste inte vem det var för kontaktlistan på min nya fina mobil försvann för ett par veckor sedan. Men jag hade en gissning att det var Axel Ornstein som ringde för att meddela att han satt på ett försenat tåg någonstans på väg mot Malmö. Intuitivt tänkande. Att så verkligen var fallet fick jag bekräftat senare på kvällen. (Axel missade för övrigt tåget till mitt 60-årsfest.)

Nu bjöd första ronden på större överraskningar än att Axel spelade remi mot en betydligt lägre rankad spelare. Han kom i alla fall fram.

Resultat rond 1 och lottning för rond 2

* * * * *

Kobalia–Krupenski 
34.Txg7+! uppg.
Just det, 34...Kxg7 35.Lxf6+ med damvinst.