söndag 29 januari 2017

Wijk aan Zee – rond 13

Returmötet mellan Sergej Karjakin och Magnus Carlsen fick naturligtvis stor uppmärksamhet. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

Sergej Karjakin med fru klev in på scenen i god tid före sista rondens start klockan tolv. Han fick en pratstund med Anatolij Karpov, som fått hedersuppdraget att slå på gonggongen vid starten av sista ronden. När det började dra ihop sig gick Karjakin och satte sig vid sitt bord medan Karpov stegade bort till sitt uppdrag. Magnus Carlsen stormade förbi Karpov och det blev ett snabbt handslag. När Carlsen slagit sig ner mittemot Karjakin var det dit de flesta fotograferna fylkades. Bordet där världsmästaren och hans senaste utmanare satt var uppenbarligen mer intressant än det där turneringsledaren Wesley So satt tillsammans med sin motståndare för dagen, Jan Nepomnjasjtjij. Det är inte alltid poängställningen står i direkt paritet till omgivningens uppmärksamhet.

Dessa båda partier var explosiva redan efter nio drag. Då offrade Carlsen pjäs medan Nepo gjorde en ödesdiger damschack.

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin
Italienskt
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Sf6 5.d3 0-0 6.Lg5 d6 7.Sbd2 h6 8.Lh4 g5



9.Sxg5!? hxg5 10.Lxg5 Kg7 11.Df3
En otäck bindning. Efter det fick Karjakin ägna sig åt ett heroiskt försvar. Carlsen hade ett starkt initiativ för pjäsen men lyckades aldrig bryta igenom. Remi.



Anatolij Karpov och Yasser Seirawan i kommentatorstudion. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So
Trompowsky
1.d4 Sf6 2.Lg5 d5 3.Sd2 c5 4.dxc5 e6 5.e4 h6 6.Lh4 dxe4 7.De2 Da5 8.0-0-0?!
Ett utslag av övermod.
8...Dxa2



9.Db5+??
Utmärkte kommentatorn Yasser Seirawan hade fått besök av Karpov i kommentatorstudion och här förklarade exvärldsmästaren att vit borde ha bytt av på f6 i stället. Det finns en rejäl hake med Nepos plan.
9...Sbd7 10.c6
So hade tänkt besvara 10.Lxf6 med 10...a6!.
10...bxc6 11.Dxc6



11...Lb7!!
Och vit är förlorad, förkunnade Karpov.
12.Dxb7 Da1+ 13.Sb1 Tb8



14.Dxb8+
Vit får inte kompensation för damen men det fanns inte något att välja på. Efter 14.Dc6 Dxb2+ 15.Kd2 Lb4+ 16.Ke2 0-0 är vits outvecklade kungsflygel en sorglig syn. Svart hotar bland annat med Tfc8.
14...Sxb8 15.Lb5+ Sfd7 16.Se2 Le7 17.Lxe7 Kxe7 18.Sd4 Sc5 19.h4 Td8 20.Th3 Sd3+ 21.Lxd3 Txd4 22.Le2 Txd1+ 23.Lxd1 Da5 24.Sd2 f5 25.Tg3 De5 26.Ta3 Sc6 27.g3 Dd4 28.Te3 Sb4 29.uppg.

Den som vill ha mer kött på benen vad gäller dessa båda partier kan kolla på Daniel Kings kommentarer.


Bengt Kvisth fick en liten pratstund med So före ronden, och visst mindes So sitt besök i Malmö och Sigemanturneringen. Foto: Bengt Kvisth

I och med att So vann sitt parti var han utom räckhåll för de tre förföljarna, men ingen i den trion lyckades hur som helst vinna i sista ronden. Carlsen kom tvåa och det hade han alltså gjort även om han besegrat Karjakin.

Wesley So har vunnit tre stora turneringar i rad: Sinquefield Cup, London Chess Classic och Wijk aan Zee. Efter förlusten mot Carlsen i juli (Bilbao Masters) har han spelat 56 långpartier utan förlust, och i och med att Fabiano Caruana idag förlorade mot Nigel Short i Gibraltar har So avancerat till andra plats i världsrankningen, där hans dagsnotering är 16 elopoäng efter Carlsen. Det ser onekligen ut som om Carlsen har en presumtiv utmanare i hasorna. So kommenterar.

I sista ronden fick Dmitrij Andrejkin och Loek van Wely äntligen varsin etta i turneringstabellen. Nepomnjasjtjij, som demonstrerade sitt självförakt för allmän kännedom på Twitter, var den ende i Masters som inte lyckades vinna något parti.


Gawain Jones kvalificerade sig till nästa års Masters. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

I Challengers-gruppen kämpade Gawain Jones till sig en remi i sista ronden mot Lu Shanglei och sedan visade det sig att engelsmannen hade bättre särskiljning än Markus Ragger. Masters nästa för Jones. Nils Grandelius fick också slita för remin mot Jorden van Foreest. Jordens lillebror Lucas vann för övrigt en undergrupp och nästa år spelar även han i Challengers. Det gör förhoppningsvis även Nils, som slutade på nionde plats med tre vinster, åtta remier och två förluster.


Jorden van Foreest mot Nils Grandelius. Foto: Bengt Kvisth

Masters, rond 13
Dmitrij Andrejkin – Levon Aronian 1-0 
Wei Yi – Radoslaw Wojtaszek 0-1 
Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So 0-1 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin remi 
Anish Giri – Pavel Eljanov remi 
Richard Rapport – Adhiban Baskaran 0-1 
Loek van Wely – Pentala Harikrishna 1-0
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Challengers, rond 13
Jorden van Foreest – Nils Grandelius remi
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Rondreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC.

* * * * *

Gibraltar – rond 6 

Hou Yifan och Pia Cramling spelade en kampremi. Foto: John Saunders

Nigel Short strålade av lycka när han visade dagens vinstparti mot Fabiano Caruana i kommentatorrummet. När producenten valde att visa ett Twitter från Garri Kasparov, ”A shame for Caruana, but I have to be happy for my fellow senior citizen”, kom det en skrattsalva från dagens store vinnare på klippan. Short kommenterar.

Det var en stor dag för engelskt schack med Gawain Jones turneringsseger i Wijk aan Zee och vinster i Gibraltar för Short och Michael Adams. Ju Wenjuns kung drevs ut mot sin undergång:

Michael Adams – Ju Wenjun 
Vit drar



Det är matt i 5.
29.Td6+! Kxf5 30.T1d5+ Kg4 31.h3+ Kf4



32.Sf3+
Den korrekta lösningen är 32.Tf6+! Sxf6 33.g3 matt. Nåväl, ingen skada skedd. Nu är det matt i 2.
32...uppg.
Om man fortsatt så långt kan man väl lika gärna löpa linan ut och låta motståndaren sätta matt. Intervju med Adams.

Pia Cramling spelade ett parti mot Hou Yifan kryddat med taktiska svängar. Det slutade med remi. Intervju med Pia. Det är många kvinnliga spelare i turneringen och för Hou Yifan har det blivit fem kvinnliga motståndare i de sex spelade ronderna. Och då ska man veta att Hou Yifan har förklarat att hon tänker dra ner på sitt deltagande i damturneringar ...

Efter sex ronder är det Adams, Hikaru Nakamura och David Anton i topp på 5,5 poäng.

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat