tisdag 17 januari 2017

Wijk aan Zee – rond 4

Magnus Carlsen har spelat 2.Lc4 mot Wei Yi och avvaktar reaktionen. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

KAJ ENGSTRÖM:
Magnus Carlsen överraskade redan i andra draget genom att spela Löparspel (1.e4 e5 2.Lc4), en av de äldsta spelöppningarna, mot Wei Yi. Draget är sällsynt på denna nivå nuförtiden, men framför allt Bent Larsen använde det ibland med viss framgång och det har även spelats av bland andra Garri Kasparov och Peter Leko. En småfinurlig och tämligen nöjd Carlsen förklarade i direktsändningen efter partiet att han helt enkelt ville se hur Wei reagerade.

När Yasser Seirawan frågade ville han däremot inte avslöja hur han hade tänkt lägga upp spelet efter det vanligare 4...d5, som var John Nunns val mot Bent Larsen i London 1986 (1-0). Wei valde att med 4...d6 styra in i det solida men en smula passiva Ungerska försvaret, där svartfältslöparen stannar innanför bondekedjan.

Partiet kan sägas vara karaktäristiskt för Carlsens spelstil; långsamt manövrerande för att försöka bygga små, små fördelar till större. Han tog terräng på kungsflygeln och försökte skapa ett kungsangrepp men den unge (nja, inte för fullfjädrade schackspelare numera) Wei, som för två år sedan som femtonåring blev den yngste genom tiderna att spränga 2700-elovallen, försvarade sig bra. Något som Carlsen också påpekade och visade var möjliga varianter med springare till f5 och att ibland offra h-bonden eller gå fram med den. "När jag tvingas byta bort min svartfältslöpare kan jag inte matta honom."

Då Carlsen inte fick det att stämma siktade han in sig på ett något bättre slutspel, med bondemajoritet på kungsflygeln, en centralt placerad springare och tornen på rätt linjer. Nu gick det fort, detta mycket beroende på att Wei påskyndade slutet.

Magnus Carlsen – Wei Yi 
Svart drarWei spelade 29...g5?, men även om han valt det bästa 29...f6 är jag tämligen övertygad om att Carlsen med en garderad fribonde på e6 så småningom hade vunnit. Hela partiet. Partiet kommenterat av Magnus Carlsen och Danny King.

Levon Aronian och Jan Nepomnjasjtjij bjöd på ett mycket spännande parti. Det såg ut som om bägge spelarna var förtrogna med Benoniöppningen då femton drag var gjorda på knappt tio minuter. Sen gick det långsammare. Aronian prövade en välkänd idé, att gå fram och offra e-bonden för att få ett härligt springarfält. Nepomnjasjtjij blev tillbakapressad men försvarade sig väl. Aronian ställde in vinstförsöken strax innan trettionde draget genom att tvinga fram en dragupprepning.

Pentala Harikrishna mot Sergej Karjakin blev rondens snabbast klara parti efter två timmar. Då hade de torn och fem bönder var, och remin var ett faktum. Öppningen? Italienskt. Seirawan kommenterade: "Alla spelar så nuförtiden, det är modernt schack."

Ledaren Pavel Eljanov vann ännu ett parti, denna gång som svart mot Baskaran Adhiban. Eljanov verkar ha gott självförtroende, han erbjöd en bonde i Damindiskt redan i åttonde draget. Adhiban tordes(?) dock inte ta den, kanske för att styra in i de vanliga varianterna. Så skedde också och partiet vägde länge jämnt. När pjäserna byttes bort först till dam-löparslutspel och sen till löparslutspel visade det sig att Eljanov hade räknat längst; bättre bondestruktur och fribonde på a-linjen avgjorde.

Richard Rapport kom igen starkt efter gårdagens debacle. Då hade han ju chansen att betvinga Wesley So med det utomordentligt vackra bondeoffret 33...c6!! som på olika sätt skapar vinstdiagonaler för damen ner mot vits kung. Istället ställde han kvalitet och parti ett par drag senare. Idag spelade Rapport stabilt, men som vanligt en aning udda, mot Radoslaw Wojtaszek. Remigränsen bröts väl egentligen aldrig, även om Seirawan föredrog svarts ställning. De kom överens om remi strax efter 50 drag.

För Loek van Wely går det fortsatt tungt, denna gång som vit mot gårdagens "tursamma" vinnare Wesley So. van Wely tog ett olyckligt beslut i åttonde draget, som gav en isolerad dubbelbonde på b-linjen. Detta kunde han aldrig riktigt reparera och So vann efter drygt 40 drag.


Markus Ragger leder i Challengers-gruppen på 4 av 4. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

I Challengers-gruppen spelade Nils Grandelius idag upp en mycket lovande angreppställning mot juniorvärldsmästaren Jeffrey Xiong. En dubbelvinst till skandinaverna i Wijk an Zee hade smakat bra. Men, men ...

Nils Grandelius – Jeffrey Xiong 
Vit drarGrandelius gjorde inte det bästa 18.Sd1! som hade tagit bort det svarta motspelet, och sedan kunde attacken på framförallt h-linjen ha fortsatt. Det valda kvalitetsoffret 18.Txc4 satte inte bort partiet, men det gjorde


24.c4? som exponerade kungen. Hela partiet. Synd men det är många ronder kvar.

Det var inga fredliga bataljer i Challengers-gruppen idag, vit vann tre och svart vann fyra partier. Häftigt! Rankingfavoriten Markus Ragger tog sin fjärde raka.


Nils Grandelius förlorade mot juniorvärldsmästaren. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

Masters, rond 4
Levon Aronian – Jan Nepomnjasjtjij remi 
Magnus Carlsen – Wei Yi 1-0 
Anish Giri – Dmitrij Andrejkin remi 
Richard Rapport – Radoslaw Wojtaszek remi 
Loek van Wely – Wesley So 0-1 
Pentala Harikrishna – Sergej Karjakin remi 
Adhiban Baskaran – Pavel Eljanov 0-1
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Challengers, rond 4
Nils Grandelius – Jeffery Xiong 0-1
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Rondreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC.

Masters, rond 5 (torsdag kl 13.30)
Pavel Eljanov – Levon Aronian 
Sergej Karjakin – Adhiban Baskaran 
Wesley So – Pentala Harikrishna 
Radoslaw Wojtaszek – Loek van Wely 
Dmitrij Andrejkin – Richard Rapport 
Wei Yi – Anish Giri 
Jan Nepomnjasjtjij – Magnus Carlsen

Challengers, rond 5 (torsdag kl 13.30)
Ilia Smirin – Nils Grandelius

* * * * *

Igår genomfördes tredje ronden i Stockholms lag-DM division 1. Här en partiställning från matchen mellan Södra SASS och Täby SK som slutade 6–6.

Ralf Åkesson, Södra SASS – Pontus Sjödahl, Täby SK
Svart drarEfter 59...Le5! var det bara att ge upp; vit hamnar i ett förödande dragtvång. Södra SASS är serieledare.

I elitserien leder SK Rockaden med Kungstornet på andra plats. Matchen mellan topplagen spelas passande nog i sista ronden.