onsdag 22 februari 2017

Damernas VM-turnering i Teheran

Dronavalli Harika är klar för semifinal efter dagens särspel mot Nana Dzagnidze. Foto: Anastasia Karlovitj

Semifinaler
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 
Tan Zhongyi – Dronavalli Harika

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

I väntan på filmfestivalen

Väggmålning i Cannes. Foto: LG

Filmfestivalen i Cannes firar 70-årsjubileum. Festivalpalatset, där vi nu spelar Cannes Open, är evenemangets medelpunkt. Måttligt klädmedvetna schackspelare kommer att avlösas av filmfolk i Armanikostymer och galablåsor den 17–28 maj. Håll käft kommer att avlösas av se på mig. Om jag plockar fram slipsen kommer jag att befinna mig i gränslandet. I spellokalen kommer jag nog att vara unik; han som bar slips. Tills vidare hänger den kvar i hotellrummets garderob, färdigknuten.

Filmfestivalen präglar staden på olika sätt. På mitt hotellrum hänger en inramad svartvit bild på Eddie Constantine, Jules Dassin, Henry Fonda och Don Murray. Hotellkorridoren pryds av affischer och bilder från gångna filmfestivaler. På stan finns stora väggmålningar med filmmotiv. Utanför festivalpalatset har filmstjärnor gjort handavtryck med autografer. Cannes är film.

I A-turneringen i Cannes Open spelade Max Wahlund remi med IM Bilel Bellahcene (elo 2486) och ligger i mittfältet på 2 poäng. Inga grahnar tillåts växa upp i himlen och idag var det dags att bita i det sura äpplet. Imorgon väntar dubbelronder och i den tidiga ronden ska jag möta en säkert välmotiverad trettonåring. Jag möter mycket hellre åldringar som är lika gamla och trötta som jag.