lördag 18 februari 2017

Nytt särspel för Pia Cramling

Pia Cramling är ett särspel från kvartsfinal i Teheran. Foto: David Llada

Det har varit en resdag och jag har inte hunnit följa någon av direktsändningarna. Så här i efterhand ser jag att Pia Cramling spelade en solid remi med Alexandra Kosteniuk i damernas VM-turnering vilket betyder ett nytt särspel för Pia. Det gick ju bra förra gången.

Dagens höjdpunkt blev i stället ett besök på Chez Aline, en vietnamesisk restaurang på Rue Georges-Clemenceau i Cannes. På många restauranger hemmavid brukar man förstöra calamari i frityr. Inte på denna familjerestaurang på lagom avstånd från Medelhavet. Till det kinesisk öl och en dessert av ett slag som jag aldrig varit med om förut. Det kan bli Christer Olesens och mitt stamställe under veckan på franska Rivieran.

Möjligen blir det mer schack i nästa inlägg.

Ställningen i tredje omgången efter andra partiet
Ju Wenjun – Olga Girya 1-1 
Tan Zhongyi – Rout Padmini 1-1 
Sopkio Guramisjvili – Harika Dronavalli 1-1 
Nana Dzagnidze – Shen Yang 1,5-0,5 
Le Thao Nguyen Pham – Anna Muzytjuk 0-2 
Antoaneta Stefanova – Nino Tjurtsidze 1,5-0,5 
Alexandra Kosteniuk – Pia Cramling 1-1 
Natalija Pogonina – Ni Shiqun 0,5-1,5

Det innebär att Nana Dzagnidze, Anna Muzytjuk, Antoaneta Stefanova och Ni Shiqun är klara för nästa omgång.

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

När jag såg spelschemat för veteranernas lag-VM på Kreta – daglig rondstart klockan 9.30 – bestämde jag mig för att dra i väg till Cannes Open i stället. Vilket annat världsmästerskap i schackvärlden har en rondstart vid en tidpunkt när hotellen serverar frukost för fulla muggar? Och detta tydligen för att det förväntas att äldre människor i gemen ställer upp i ett mästerskap i första hand som turister, i andra hand som schackspelare. Schackspelandet blir som en turistaktivitet som kan klaras av på förmiddagen medan den tidsmässigt mer angenäma delen av dagen kan ägnas åt sightseeing. Det är väl så det är tänkt. Det är inte seriöst.

Det är tydligen många som delar min syn på detta, för nu har VM-arrangörerna på Kreta gått ut med ett nytt spelschema. Tidpunkten för rondstarten har skjutits fram till klockan 15. Ett förnuftigt beslut sent omsider.

Jag har inte spelat någon turnering sedan Malta 2015 och nu ser jag fram emot att köra i gång igen. Om det går okej här i Cannes överväger jag att även ställa upp på Kreta. Min bästa turnering på länge gjorde jag i veteranernas lag-EM i Sibenik 2014 och det skulle vara skoj att träffa de äldre schackvännerna igen. Det är ett inspirerande gäng och Kreta återvänder jag gärna till. I första hand som schackspelare, i andra hand som turist (och skribent).

När turneringar ska klaras av på sju dagar krävs det dubbelronder två av dagarna vilket trots allt är rimligt. I Cannes Open infaller dessa på andra och fjärde speldagen, vilket verkar vara det vanligaste. Detta apropå planeringen av spelprogrammet vid veteran-NM i Växjö.