onsdag 15 februari 2017

Särspel för Pia Cramling

Nana Dzagnidze är klar för tredje omgången i damernas VM-turnering. Foto: David Llada / tehran2017.fide.com

Ännu en ganska kort remi mellan Pia Cramling och Elisabeth Pähtz och nu väntar ett särspel imorgon. Vi får hoppas att deras elotal i snabbschack respektive blixt är missvisande för där har Pähtz ett övertag i båda disciplinerna, speciellt i blixt. Ytterligare åtta matcher i andra omgången slutade oavgjorda.

Pia har inte någon sekundant med sig till Teheran och det är av ekonomiska skäl. På sitt Twitter har Pias man Juan Bellon synpunkter på det: ”Pia börjar VM i Iran där hon nådde semifinal förra året. Utan hjälp från någon åker hon dit ensam och betalar själv resa, hotell och måltider. Vad måste Pia prestera mer för att få lite hjälp från Sveriges SF? Hon har två OS-medaljer, två EM-titlar och har spelat i två VM-semifinaler.” I översättning från Juans spanska.

Sju spelare är klara för tredje omgången där bland annat följande matcher står på programmet:

Ju Wenjun – Olga Girya 
Nana Dzagnidze – Shen Yang 
Anna Muzytjuk – Le Thao Nguyen Pham

Den sjunde kvalificerade, Ni Shiqun, får invänta särspelen innan hon får en motståndare. Kinesiskan vann med 2–0 mot Valentina Gunina, ryskan som fick schackvärlden att spärra upp ögonen när hon vann den öppna turneringen i London Chess Classic i december före en drös stormästare. Slutställningen i dagens parti underlättade domarens arbete.

Ni Shiqun – Valentina Gunina 
Slutställningen


Svarts kung ska väl placeras på e4 eller d5 på sensorbrädet för att markera att vit har vunnit? Domaren behövde alltså bara knuffa den en liten bit. För att få den vita kungen till det andra vita fältet i centrum krävdes ett litet lyft. Och Ni Shiqun slapp ta ställning till om hon skulle sätta matt med löparen eller g-bonden i nästa drag.

Partierna genomspelbara
Resultatservice