söndag 7 maj 2017

Jonny Hector ensam i topp

Jonny Hector mot Hans Tikkanen i sista ronden i Kvibergspelen. Foto: Sören Svensson

Jonny Hector tog sig igenom Kvibergspelen i Göteborg obesegrad med sex vinster och två remier. Han överlevde en och annan kritisk ställning och belönades för sin sedvanliga offensivlusta och sitt mod. GP-specialisten Hans Tikkanen behövde besegra Hector i sista ronden för att lägga beslag på förstapriset och i den här ställningen stod det och vägde.

Hans Tikkanen – Jonny Hector 
Vit drarFrågan är vad som händer om vit sätter in en gaffel på d7. Efter 27.Sd7 Db7 28.Kh2 tycks vit ha läget under kontroll på den långa diagonalen och är beredd att hösta in en kvalitet. Hans säkrade i stället sin kungsställning med 27.Sf3 vilket tillät Jonny att hålla balansen och säkra den halva poäng som gav honom ett odelat förstapris.

Partier
Resultatservice

* * * * *

Ingemar tyckte om gamla fina ord och använde dem av hjärtans lust i sina artiklar. Han skulle säkert dela min förtjusning i ordet ”skir”. När jag ska mellan bostaden och centrala stan brukar jag promenera genom allén på Kungsgatan där lindarna nu, årstiden till ära, har skrudat sig i skir grönska. På något vis har tiden när bladen kryper fram och sömnigt vecklar ut sig nyhetens behag varje år. 

Och jag börjar uppskatta min nya mobil, detta att alltid ha en kamera i fickan. Min bild till höger. En vacker dag kommer jag kanske på hur man sorterar bort en del av de inkommande signalerna.

* * * * *

I fredags återgav jag mitt parti mot Stephen Mannion, som lade in det överraskande 8...b5!? i en ovanlig variant i antagen Damgambit. En teoretisk nyhet? Nope. Vännen Björn Ahlander berättar att han fick samma drag emot sig för ett par månader sedan i ett parti mot Peter Wieth-Klitgaard i danska ligan, division 2.

Björn spelar numera för Team Xtracon Køge, som har samma sponsor som sommarens stora turnering i Helsingör, och som kan förväntas ha nästa säsongs spel i division 1 som mellanstation på väg mot danska elitserien. Den gångna säsongen tog Björn 7 poäng på sju ronder. Helt okej.